Çift tırnaklı hayvanlarda görülen, direnci düşük ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet verebilen, et ve süt veriminde düşüklüğe neden olarak önemli ekonomik kayıplara yol açabilen şap hastalığının önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca uygulanan aşılama kampanyası sürüyor.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şap hastalığı ile mücadelede aşılamanın önemine dikkat çekti. Bu hastalığın önlenmesinin aşılama sayesinde düşük maliyetlerle, ekonomik kayıpların önüne geçebilmenin mümkün olduğu vurgulandı. Bunun için de ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez şap hastalığına duyarlı hayvanlara aşılama yapıldığı bildirildi.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, devam eden ilkbahar dönemi aşılama sürecinde aşılama yapılan bir işletmeyi ziyaret etti. İl Müdürü Hamit Aygül, Irak sınırlarına yakın bölgelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda SAT-2 serotipi şap hastalığı mihraklarının görüldüğünü, hastalığın büyükbaş hayvanlarda oldukça ağır seyrettiğini ve yayılma dinamiği ile ölüm oranının yüksek olduğunun bildirildiğini söyledi. Aygül, şap hastalığının komşu ülkelerden geçişini engellemek adına ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar döneminde yılda iki kez yapılan şap aşılama kampanyasının Ardahan, Ağrı, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Şırnak, Van illerinden oluşan sınır bölgesinde üç dönem olarak uygulanacağını vurguladı.
Aygül, Bursa’da ise 2022 yılında 354 bin doz şap aşısı yapıldığını, bu yıl da yaklaşık 340 bin büyükbaş hayvana şap aşısı uygulanması planlandığını belirterek şunları kaydetti: “Üreticilerimizin bu aşılama çalışmalarına yardımcı olması, aşılamadan uzak durmamaları gerekmektedir. Çünkü şap hastalığı hayvanlarda ekonomik olarak, et ve süt verimliliklerinde düşüşe yol açabilir. Yine zayıf ve çelimsiz hayvanlarda ölüme kadar çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır. Üreticilerimizin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaması için hayvanlardan bekledikleri geliri ve verimi elde etmenin yolu hayvanları hastalıktan korumaktır. Bu vesile ile tüm üreticilerimizi aşılama çalışmalarına katılmaya davet ediyorum.”
Tarımsal faaliyetler gibi hayvancılık çalışmalarının da eksiksiz sürdüğünü ifade eden İl Müdürü Aygül, veteriner hekimlere teşekkür ederek kolaylık diledi.
13 Şubat 2023 tarihinde başlayan ilkbahar şap aşılama kampanyası, 28 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek. Sonbahar şap aşılama kampanyasının ise, 1 Eylül 2023-17 Kasım 2023 tarihleri arasında uygulanması planlanıyor.