Bursa Bölge
ÖZER MATLI 2021 YILINI DEĞERLENDİ
- Share
- Tweet /home/u2093656/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 72
http://www.yoremgazete.com/wp-content/uploads/2021/08/MATLI’DAN.jpg&description=ÖZER MATLI 2021 YILINI DEĞERLENDİ', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Matlı: “2021 yılının finansal istikrar ile birlikte üretim ve ihracat odaklı büyüme hedeflerimizin gerçekleştiği bir yıl olmasını diliyoruz.”
Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Karacabeyli İşinsanı Özer Matlı, yayımladığı yeni yıl mesajında, 2021 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yeni yıla ilişkin beklenti ve öngörülerini paylaştı.
Küresel ekonominin tarihi bir sınavdan geçtiği 2020 yılının ardından, aşılama çalışmalarının hız kazandığı 2021 yılında, ilk çeyrekten itibaren ekonomik faaliyetlerde toparlanma yaşandığını belirten Özer Matlı, “Ülkemiz, güçlü sanayi ve üretim altyapısının yanı sıra jeopolitik konumunun avantajı ile krizi fırsata çevirmiş, Çin’den kayan taleplerin merkezi haline gelerek ekonomide hızlı bir iyileşme süreci içerisine girmiştir. Hizmet ve sanayi sektörlerinin toparlanmasına paralel olarak ihracatımızda yaşanan artışlar büyüme rakamlarına yansımıştır. Ancak büyüme trendinin devam ettiği süreçte dünya piyasalarındaki dalgalanmaların neden olduğu kur artışları, üreticimizi ve sanayicimizi olumsuz etkilemiş, piyasalardaki öngörülebilirliği de azaltmıştır. Döviz kaynaklı artan maliyetler ve yüksek enflasyon gibi nedenler üretici ve sanayicimizi olumsuz etkilemiştir.” dedi.
Pandemi koşulları Bursa Ticaret Borsası’nın hızını kesemedi
Dövizdeki yüksek volatilite ve kurda yaşanan dalgalanmalara rağmen Bursa Ticaret Borsası üyelerinin çalışmaktan, kent ve ülke ekonomisine katma değer yaratmaktan geri durmadığını vurgulayan Başkan Özer Matlı, “2021 yılında karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen üyelerimiz ile birlik ve beraberlik içinde çalışmayı sürdürdük. Bu süreçte A Grubu büyük hissedarları arasında yer aldığımız Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda (TÜRİB),Borsamıza kayıtlı mudilerin en çok işlem gerçekleştirdiği ürün mısır olurken, 315 milyon lirayı aşan toplam işlem hacmimiz ile sisteme kayıtlı borsalar arasında ilk 10 arasında yer alma başarısı gösterdik. Bunun yanı sıra TÜRİB sisteminin en önemli ayağı olan lisanslı depoculukta yetkili sınıflandırıcılık hizmetini mevcut şubelerimizin yanı sıra Turgutlu, Çorlu, Polatlı ve Konya’ya taşıyarak, Bursa Ticaret Borsası Laboratuar ve Depoculuk A.Ş.’de şube sayımızı 6’ya çıkardık. Tüm bu özverili çalışmalarımızın bir sonucu olarak tescil işlem hacmimizde yılsonunda, geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış öngörüyoruz.” diye konuştu.
BTB üyelerini dijital çağa hazırlıyor
Pandemi sürecinin e-ticaret ve dijitalleşmenin önemini açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Başkan Özer Matlı, üyelerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak adına Bursa TB Online Akademi Projesi’ni hayata geçirdiklerini vurguladı. Matlı, “Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Ziraat Fakültesi ile imzaladığımız protokol kapsamında online ortamda işletme, pazarlama, yönetim, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında 9 ayda 57 eğitim gerçekleştirdik. Bu eğitimlerimize üyelerimiz yoğun ilgi gösterirken, Türkiye’nin pek çok şehrinden ve Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Almanya, Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeden yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Kısa sürede elde ettiğimiz bu başarı, bizler için ayrı bir motivasyon kaynağı oldu” dedi.
“Nitelikli eğitime desteğimiz sürüyor”
Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü için eğitimin önemine dikkat çeken Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, 2021 yılında da eğitim yardımlarına devam ettiklerini söyledi. Matlı, “Güçlü Türkiye hedefi ile bizler bugün var gücümüzle üretmeye devam ederken, çocuklarımız arasında fırsat eşitliğini sağlayarak iyi eğitim almalarına imkân tanımak zorundayız. Bu düşünceyle pandemi sürecinde eğitimlerine uzaktan devam etmek zorunda kalan ihtiyaç sahibi öğrencilerimize çatı kuruluşumuz TOBB’un desteği ile 555 adet klavyeli tablet hediye ettik. Yine yaklaşık 900 öğrencimize kışlık giyecek yardımında bulunurken, lise ve üniversite eğitimi gören toplam 115 öğrencimize de burs desteği sağladık.” diye konuştu.
“Lise üniversite entegrasyonu sağlam temellere oturtuluyor”
Eğitime desteklerinin bunlarla sınırlı kalmadığını ifade eden Başkan Matlı, BTB’nin proje okulu olan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hem teknolojik altyapı hem de eğitim kalitesini artıracak çalışmalara devam ettiklerini kaydetti. Veteriner Fakültesi’ne Anatomi Diseksiyon Laboratuar Binası kazandırmak için Bursa Uludağ Üniversitesi ile imzalanan protokole Hamidiye MTAL’yi de dahil ettiklerini söyleyen Özer Matlı, “Protokol ile Veteriner Fakültemize bin metrekare alan üzerine içerisinde uygulama salonları, kadavra havuzu, hayvan bekleme alanı ve soğuk hava deposu gibi birimlerden oluşacak laboratuar binası kazandıracağız. Buradaki laboratuardan Hamidiye’de eğitim gören öğrencilerimiz de yararlanabilecek. Böylece öğrencilerimizin lisans eğitimine henüz lise sıralarından itibaren uyumunu kolaylaştırarak, iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda teorik bilgilerini uygulamaya dökme fırsatı sunmuş olacağız. Önümüzdeki günlerde inşaat maliyetlerindeki olası düşüşün ardından Veteriner Fakültesi’ndeki iyileştirme çalışmalarına hız vererek, proje okulumuz Hamidiye MTAL’de yaptığımız başarılı çalışmaları fakültemizde devam ettirerek taçlandırmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın tarihi lezzeti “Pideli Köfte” tescillendi
Başkan Özer Matlı, eğitim desteklerinin yanı sıra tarımdan ticarete, sanayiden turizme, sosyal hayata kadar Bursa’yı ilgilendiren tüm konularda öncü olmaya gayret ettiklerini vurguladı. Bu doğrultuda kent ile özdeşleşen “Bursa Pideli Köfte” ile “Bursa Havlusu” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yaptıklarını, “Bursa Pideli Köftesi”nin coğrafi işaret aldığını müjdeleyen Başkan Matlı, “Bursa’mızın önemli bir değerine daha sahip çıkmanın mutluluğunuz yaşıyoruz. Öncelikle Bursa’mıza hayırlı olsun. Aldığımız coğrafi işaret tescili ile hem kent ekonomisine katkı sağlarken hem de “Bursa Pideli Köftesi’nin özgünlüğünü tescil ettirmiş olduk. Yakın zamanda “Bursa Havlusu” için de sürecin tamamlanmasını bekliyoruz.” dedi. Bursa’nın tarımda önemli değeri olan zeytin için de kente kazandırılması planlanan zeytin ve zeytinyağı lisanslı depo yatırımı fizibilite çalışmasının sona erdiğini açıklayan Matlı, elde edilen sonuçların paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önümüzdeki süreçte nihai kararın verileceğini söyledi.
“Önceliğimiz üyelerimiz, önceliğimiz Bursa”
2021 yılının özellikle ekonomide zorlu bir yıl olmasına rağmen önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Özer Matlı, bu süreçte Bursa Ticaret Borsası’nın fiziki alanlarını da iyileştirmeyi sürdürdüklerini söyledi.“Önceliğimiz üyelerimiz, önceliğimiz Bursa’ felsefesiyle hareket ediyoruz” diyen Matlı, “Üyelerimizin ve kentimizin ekonomisine katkı sağlayan çalışmalara imza atarken, ihtiyaç duyduğumuz fiziki alanların modernize edilmesine önem gösteriyoruz. Bu kapsamda, üye sayısı her geçen gün artan Borsamızın ihtiyaçlarına cevap verecek yeni hizmet binamızı Doğanbey’de hizmete açtık. Bursa Ticaret Borsası olarak, bugüne kadar yaptığımız her işte, ortaya koyduğumuz her projede, daha çok üretmeyi ve daha çok istihdam sağlamayı hedefledik. Bu duygu ve düşüncelerle 2022 yılının, ekonomik istikrarın tamamen sağlandığı, enflasyonun tolere edilebilir bir düzeye indirildiği, kur ve fiyat dalgalanmalarının sonlandığı, mevcut istihdamın korunarak yeni istihdam alanlarının yaratıldığı, stratejik bir sektör olan tarımda girdi maliyetlerini azaltarak dışa bağımlılığı azaltacak yapısal reformların uygulamaya alındığı, üretim, yatırım ve ihracat odaklı büyüme hedefine katkı sunacak desteklerin ivedilikle hayata geçirildiği bir yıl olmasını bekliyor; başta Borsamızın kıymetli üyeleri olmak üzere tüm vatandaşlarımıza sağlıklı yıllar diliyorum.” şeklinde konuştu.
Eğitim
YARIYIL TATİLİ BAŞLADI
9 Eylül 2024 tarihinde start alan 2024/2025 Eğitim-Öğretim Yılı kapsamında, Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen geçtiğimiz Cuma günü 15 günlük yarıyıl tatiline girdi. Sömestr tatili, 20 Ocak 2025 Pazartesi günü (bugün) itibari ile başladı ve 31 Ocak 2025 Cuma gününe kadar devam edecek. İkinci dönem ise, 3 Şubat 2025 Pazartesi başlayacak ve 20 Haziran 2025 Cuma tamamlanacak.
Bursa’da da 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi tamamlandı. Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve il protokolü, Lütfi Banuşoğlu İlkokulu öğrencilerinin karne dağıtım törenine katılarak öğrencilerin heyecanına ortak oldu.
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı birinci dönemi boyunca öğrenciler tarafından hazırlanan etkinliklerin sergilendiği alanı ziyaret eden Vali Ayyıldız ve beraberindeki protokol, özel eğitim sınıfı öğrencileri ile ilk kez karne alan birinci sınıf öğrencilerine karnelerini takdim etti ve iyi bir tatil geçirmeleri temennisinde bulundu.
Öte yandan, İkinci dönem ara tatili 31 Mart 2025 Pazartesi başlayıp, 4 Nisan 2025 Cuma sona erecek.
Bursa Bölge
MATLI’DAN BURSASPOR’A MORAL YEMEĞİ
Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, ligin ikinci yarısı öncesinde Bursasporlu futbolcular, teknik ekip ve Başkan Enes Çelik ile yemekte bir araya geldi. Bursaspor’un stadyum isim hakkı ve Bursaspor Yörsan Basketbol takımının isim sponsorlukları ile şehrin iki kıymetli değerini destekleyen Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursaspor Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde verdiği yemekte yeşil beyazlı futbolcular ile bir araya geldi.
Ligin ikinci yarısının hemen öncesinde gerçekleşen organizasyona, Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, Teknik Direktör Pablo Martin Batalla, teknik ekip ve futbolcular katılım sağladı.
Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı; “Bursaspor’a ligin ikinci yarısında başarılar diliyorum. Yolun sonu şampiyonluk. Büyük Bursaspor taraftarının muhteşem desteği ile bu sezon küllerinden doğan bir Bursaspor var. Hak ettiği Süper Lig’e en kısa sürede dönecek olan Bursaspor’a Matlı ailesi olarak destek vermekten mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.
Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, “Matlı ailesinin vermiş olduğu moral yemeği, ikinci yarı öncesinde bizleri motive etti. Özer Bey’e bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz. Takımda arkadaşlık üst seviyede. Atatürk Spor Kompleksi Matlı Stadyumu’nda şampiyonluk kupasını kaldırıp, süper lig yolundaki planlamamıza yoğun tempoda devam edeceğiz.” dedi.
Yemeğin ardından Özer Matlı’nın Pablo Martin Batalla için hazırlattığı doğum günü pastası kesildi. Başarılı teknik adam daha sonra tebrikleri kabul etti.
Bursa Bölge
“AKP VE SARAY TÜRKİYE’NİN SOSYAL KISIRLIK SEBEBİDİR”
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, iktidarın 2024 yılında üretimdeki açıkları ithalatla kapatmaya çalıştığını belirterek, tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede refah içinde yaşayan bir halktan söz edilemeyeceğini söyledi. Sarıbal; “Bir ülkede faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir.” dedi.
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, 2024 yılı tarımsal üretim ve ithalat verilerini değerlendirdi. AKP İktidarının tarımda uyguladığı politikalarla, üretmeyi ithal etmekten daha pahalı hale getirdiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, ithalata bağımlılığın yalnızca gıda maddeleriyle sınırlı olmadığını; tohum, gübre, tarım ilaçları ve mazot gibi girdilerde de büyük ölçüde dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu söyledi. Tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede ne adil bir gelecekten ne de refah içinde yaşayan bir halktan söz edilebileceğini kaydeden Sarıbal, “Bir ülkede faşizm varsa orada hürriyet kavgası vardır, adalet kavgası vardır. Faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. Bir ülkenin toprağı, işçisi, üretimi özgür olmazsa ne emeğin bereketi kalır ne de ekmeğin tadı. Faşizm, yalnızca insanlar üzerinde baskı kurmaz; aynı zamanda tarladan sofraya uzanan üretim zincirini kırar, bereketi yok eder. 2025’i aile yılı ilan eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesi 3 çocuk çıktı! Bugün Türkiye’de milyonlarca genç, bırakın çocuk sahibi olmayı, maddi yetersizlikler yüzünden evlenemiyor. Ülkemizin doğurganlık oranı neden 1,5’e düştü sanıyorsunuz? Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklar, sosyal güvence eksikliği ve artan yoksulluk, gençlerin çocuk sahibi olmasını bir kenara bırakın, sağlıklı bir yaşam sürmesine bile engel oluyor. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir. Çözüm popülist müjdelerde değil, gerçekçi bir kalkınma ve sosyal adalet politikasındadır.” diye konuştu.
“İktidar 2024’te de üretimdeki açığı ithalatla kapattı”
Milletvekili Sarıbal, iklim değişikliği, maliyet artışları ve çiftçinin ekonomik durumunun bozulması nedeniyle buğday üretiminin 22 milyon tondan 20.8 milyon tona, arpa üretiminin 9.2 milyon tondan 8.1 milyon tona, mısır üretiminin 9 milyon tondan 8.1 milyon tona gerilediğini açıkladı. AKP’nin hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar öncelikli olacak şekilde yurt içi yeterlilik oranının yüzde 100’ün üzerinde tutulacağına dair vaadinin havada kaldığını belirten Sarıbal, “Yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi arpada yüzde 90, ekmeklik buğday, mısır ve kırmızı mercimekte yüzde 86, pirinçte 74, yeşil mercimekte yüzde 60, ayçiçeğinde yüzde 51, soyada ise yüzde 5 civarında. Hububat üretimi 3.2 milyon ton geriledi. 2024 yılında da üretimdeki açıklar ithalatla kapatılmaya çalışıldı. Patates üretimi bir önceki yıla göre yüzde 21.1, kuru baklagiller yüzde 2.8, yağlı tohumlar ise yüzde 2.6 oranında arttı. Buna karşılık şeker pancarı üretimi 25.3 milyon tondan 23 milyon tona düştü. 2023 yılında narenciyede üretim bir önceki yıla göre ortalama yüzde 67 oranında artarak 4.7 milyon tondan 7.9 milyon tona yükselmiş; artış oranı portakalda yüzde 75’i, limonda ise yüzde 76’yı bulmuştu. Özellikle erkenci limon ve mandalinada yaşanan pazarlama sorunları bu ürünlerin üçte birinin dalda kalmasına, hatta ağaçların sökülmesine yol açmıştı. Bu yıl üretim mandalinada yüzde 32.7, portakalda yüzde 30.3, limonda yüzde 25.6 oranında azaldı. Üretimi azalan bir başka meyve olan şeftali ise 1.1 milyon tondan 822 bin tona geriledi. 2024 zeytinde var yılı; üretim 1.5 milyon tondan 3.7 milyon tona yükseldi. Ancak önceki yıl narenciyede olduğu gibi bu yıl da zeytinde pazarlama sorunları öne çıkacak. Tariş henüz yağlık zeytin alım fiyatını açıklamadı. Marmarabirlik ise enflasyonun yüzde 50’leri bulduğu bir dönemde sofralık zeytine en fazla yüzde 13.6 zam vererek üreticileri mağdur etti.” ifadelerini kullandı.
Hububat ve yağlı tohum türevleri ithalatı 7.5 milyar dolar
2024 yılında buğday ve yağlı tohumlar türevleri için ödenen bedelin 7.5 milyar dolara ulaştığını kaydeden Sarıbal, 2023 yılında 11.9 milyon ton gibi çok yüksek bir buğday ithalatı yapılınca, 2024 yılında ithalat yasakları ile buğday ithalatının neredeyse yarı yarıya düştüğünü hatırlattı.
Milletvekili Sarıbal, “İç fındık ihracatında yüzde 56.7’lik bir artış yaşandı. Toplam ihracat geliri 1.3 milyar doları aştı. Ekmeklik buğday ithalatında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle buğday unu ihracatı yüzde 20 oranında azaldı. Toplam ihracat geliri 1 milyar dolar oldu. Ayçiçeği yağı ihracatında da yüzde 6.7’lik bir düşüş yaşandı. Toplam ihracat geliri 813 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu veriler, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında hem fırsatlar hem de bazı ürünlerdeki zorlukları yansıtıyor. Buna karşılık en fazla ithal edilen ürünlerden soya fasulyesi 1.6 milyar dolar, pamuk 1.4 milyar dolar, buğday 1.3 milyar dolar ve ayçiçeği yağı 1.2 milyar dolar olarak sıralandı. 2024 yılında da uluslararası piyasalarda tarım ürünleri fiyatlarının gerilemeye devam etmesi, gümrük vergilerinin düşürülmesi veya sıfırlanması ve alım fiyatlarının düşük tutulması nedeniyle ürünlerini değerinde satamayan çiftçiler giderek yoksullaşıp tarımı terk etmeye devam etti. Bunun gıda güvencesi ve gıda enflasyonu açısından büyük bir tehlike yarattığı Saray iktidarının umurunda değil.” diye konuştu.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge2 hafta ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge3 hafta ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Genel2 hafta ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge2 hafta ago
BÜYÜKŞEHİR’DEN YILIN SON VE İLK BEBEKLERİNE ZİYARET
-
Bursa Bölge1 yıl ago
“BÜYÜK BİR SİSMİK TEHLİKE ALTINDAYIZ!”
-
Bursa Bölge3 hafta ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login