CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesinde, ormanların ciddi bir şekilde bozulma ve yok olma tehlikesiyle yüz yüze bırakıldığını söyledi. Aydın, Bakan Pakdemirli’ye 2019 yılında kaç hektar ağaç kesildiğini ve ağaç kesim sektöründeki özel sektörün payını sordu.
Verdiği önergede özelikle son günlerde yoğun şikayet gelen Orhaneli’nin Gümüşpınar kırsal Mahallesi’nde yoğunlaşan düz kesimlerin yöre halkı ve doğada yaşayan canlılar için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Aydın, orman ekosisteminin yasalar eliyle yok edilmesinin yanı sıra, sanayi tesislerinin, konut alanlarının, turizm yatırımlarının kıskacı altında her gün parça parça orman alanlarının talan edildiğini iddia etti.
CHP’li Vekil Erkan Aydın, şunları kaydetti: “Aslında durum çok açıktır; Türkiye’nin doğal yaşam ortamları, ‘çevre’ nasıl yönetiliyorsa ya da yönetilemiyorsa, ormanlarımız da aynı sorunla karşı karşıyadır. Ormancılığımız da Anayasa’ya ve yasalara rağmen özelleştirilmekte, Anayasamızın 169. maddesine göre mülkiyeti devredilmemesi gereken ‘Devlet Ormanı’ sayılan araziler, başta turizm ve madencilik olmak üzere uzun süreli ya da süresiz olarak ormancılık dışı kullanımlara tahsis edilmektedir. Orman ürünü hasadı, planlama, orman yetiştirme gibi temel ormancılık çalışmaları ihalelerle özel girişimcilere yaptırılmakta, arazi rantları yüksek orman fidanlıkları ile her türlü tesis satılmaya çalışılmaktadır.”
Aydın, Bakan Pakdemirli’ye ise şu soruları iletti: “2019 yılı içerisinde kaç hektar orman alanı yanarak kül olmuştur? 2019 yılında kaç hektar ağaç kesilmiştir? Kesilen ağaçlar hangi alanlarda kullanılmıştır? Ağaç kesiminde özel sektörün payı ne kadardır? Uludağ’da kaç hektar orman alanında kesim yapılmaktadır? Kesim yapan firmalara neden izin verilmektedir? Yine Uludağ’da kaçak ağaç kesimine karşı neden önlem alınmamaktadır? Uludağ’ın ve ormanlarımızın korunması için bir çalışmanız var mıdır?”