Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Karacabeyli İşinsanı Özer Matlı, “Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar” projesi kapanış konferansında kayıpların ve kayıpları önlemenin önemine dikkat çekti.
Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bursa Ticaret Borsası, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki TARIM A.Ş., Gaziantep Üniversitesi, İspanya Gıda ve Konservecilik Ulusal Teknoloji Merkezi, Romanya Dunarea De Jos Üniversitesi, Avusturya Isekı Gıda Derneği paydaşlığında ki ‘Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar’ projesi, sona erdi. Yaklaşık 2 yıl süren projenin kapanış konferansı Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Gen Bankası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Kaynakların her zaman kıt, ihtiyaçların her zaman sonsuz olduğuna dikkat çeken BTB Başkanı Matlı, “Araştırmalar göstermektedir ki; 2030 yılına kadar tüm dünyada yüzde 40 oranında daha fazla suya ve enerjiye, yüzde 50 oranında daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacaktır. Dünyada yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkilenmekte, 1,2 milyar insan da susuzluk sorunuyla uğraşmaktadır. Maalesef ki; bu sorunun en temel sebeplerinin başında da kaynakların etkin kullanılmaması bulunmaktadır.” dedi.
Günümüzde dünyada 1 trilyon dolar değerinde gıdanın israf edildiğine vurgu yapan Başkan Matlı, Türkiye ölçeğine bakıldığında 555 milyar lira kaynağın israf edildiğine, sadece gıda alanındaki israfın 26 milyon ton olduğuna bunun da 125 milyar liraya karşılık geldiğini söyledi.
Projenin amacının, sektörde yaşanan ve kronikleşme yolunda hızla ilerleyen sorunları, daha da önlenemez bir boyuta ulaşmadan minimize etmek ve bu konuda toplumun tüm kesimlerini harekete geçirmek olduğunu dile getiren Başkan Özer Matlı, “Özellikle ifade etmek isterim ki, alınan bakanlar kurulu kararı ile ülkemizde 6 Nisan 2017 tarihi itibariyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş, yani TÜRİB kuruldu. Bursa Ticaret Borsası da tarım sektörü için adeta bir milat kabul edilebilecek bu yapının ortağı oldu. Sistemin en temel amacı; lisanslı depo işletmelerince oluşturulan elektronik ürün senetleri ile elektronik ürün senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretinin yürütülmesini sağlayarak, ürün kayıplarının önüne geçmek, müstahsillere ve tüketicilere sağlıklı, güvenilir, uygun ve gerçekçi fiyattan işlem yapılan etkin bir uluslararası bir pazar yaratmaktır.” dedi.