Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü Derneği At Yetiştiriciliği ve Yarışları İktisadi İşletmesi Bursa Osmangazi Hipodrom Müdürlüğü ile İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü protokolü çerçevesinde geçtiğimiz ay Osmangazi Hipodromu’nda açılan kurslar tüm hızıyla sürüyor. Karacabey’den bu kurslara katılan Hilal Köksal, Burcu Zorlu ve İnci Sucu, ilçenin ilk bayan seyisleri olacak.
Proje hakkında
Toplum temelli kırsal kalkınma çalışmaları ile proje şehirlerinde yaşayan kadınların ekonomik ve sosyal kapasitelerini geliştirerek yaşam kalitelerini artırmak ve tarım dışı istihdam yaratmak amacıyla Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Jokey Kulübü Derneği At Yetiştiriciliği ve Yarışları İktisadi İşletmesi arasındaki işbirliği ile hipodrom olan şehirlerde Kırsalda Kadın İstihdamına Yönelik Yürütülen ‘Kırsalda Kadın Seyisler Yetişyor Projesi’ hayata geçmiştir.
Proje ile; a) Kırsaldaki kadınların düzenli bir işe dolayısıyla bir gelire sahip olup, aile bütçesine katkı sunmalarını sağlamak,
b) Özellikle yoksulluk ve yoksunluktan en fazla etkilenen dezavantajlı gruplar içinde yer alan kadınların ekonomik ve sosyal kapasitelerini geliştirerek yaşam kalitelerini artırmak,
c) Kırsal alanda kadın girişimci sayısının artırılarak bu kapsamda kadınlara yönelik kapasite ve beceri arttırma eğitim ve yayım programlarını oluşturmak,
d) Kadın seyis iş kolunun geliştirilmesini sağlamak,
e) Kadın istihdamı yaratıcı ortam oluşturarak, kırsaldaki kadınların girişimci ve meslek sahibi olmalarını teşvikinin sağlanması hedeflenmektedir.
2017 yılında Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Türkiye Jokey Kulübü’nün paydaş olarak yürüttüğü ‘Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi’ ile Türkiye’de ilk lisanslı kadın seyisler yetişti. 15 lisanlı kadın seyis, Elazığ başta olmak üzere Ankara ve İstanbul’da istihdam edildi. Bursa’da ise 11 kursiyerin katılacağı eğitimlerin süresi 280 saat olduğu ve eğitimlerin İl Müdürlüğü personeli tarafından verileceği bildirildi.
Böyle bir kursa katıldıkları için çok mutlu olduklarını dile getiren Karacabey’in ilk bayan seyisleri Hilal Köksal, Burcu Zorlu ve İnci Sucu, küçüklüklerinden beri hayvanlarla iç içe yaşadıklarını, onlara çekinmeden yaklaşabildiğini ifade etti. Bayan seyisler, “Kadınlar ancak belirli işleri yapabilir” düşüncesinin doğru olmadığını anlatmak istediklerini de dile getirerek, “Bu projeyi duyduğumuz zaman çok sevindik. Kadınlar istedikleri her mesleği yapabilir, her sektörde çalışabilir. Türkiye’de de böyle bir uygulama olduğunu duyunca çok mutlu olduk ve ‘Bu projede yer almalıyız’ dedik. Atlar farklı hayvanlardır. Atları çok seviyoruz. Bizler böyle bir olanak sağlayan yetkililere çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.