Yüksel Baysal’ın Kaleminden
50 binden fazla üyesi olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ekim ayında genel kurula gidiyor.
Başkanı İbrahim Burkay, Sheraton otelde düzenlediği, gövde gösterisine dönüşen geniş kapsamlı toplantıyla hem yaptıklarını anlattı hem de adaylığını açıkladı.
Anlaşılan o ki, seçime rakipsiz girecek Burkay…
BTSO Bursa için çok önemli bir kurum…
Başkan İbrahim Burkay, 2013 yılında Celal Sönmez’den devraldığı bayrağı yeni atılım ve hizmetlerle yukarı taşımaya çalışıyor.
Güzel işler de yapıyor.
Uludağ-Kirazlıyayla’daki sanatoryum binasının restore edilerek, işinsanlarının konuklarını ağırlayabileceği, beyin fırtınalarını yapabileceği merkeze dönüştürmek bu kent için iyi bir adım…
Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi bir başka önemli hizmet…
BUTGEM ile Ur-Ge projeleri de bu şehrin geleceğine ilişkin umut verici çalışmalar olarak kayda geçiyor. Şu sözleri de çok kıymetli:
“2013 yılında BTSO’dan yönetime geldiğimizde 19 Ar-Ge şirketi olan şirket vardı. 50-50 firmalara Bursa olarak 161 şirkete sahip olduk.”
İstanbul’dan sonra Ankara ile birlikte en çok Ar-Ge’si olan il olduk! Ancak Başkan İbrahim Burkay’ın bazı söylediklerine itirazım var.
“Bursa’ya yeni 4 TEKNOSAB, 2 KOBİ OSB lazım” diyen Burkay, bu şehirde 17 resmi, 7-8 civarında da yarı resmi sanayi bölgesi olduğunu unutuyor sanırım.
Yine kendisinin söylediğine göre şehir içinde 8 bin civarında irili ufaklı sanayi tesis var.
Gırtlağımıza kadar sanayi olduk, yetmez mi?
Başkan Burkay, şehir içinde kalan işyeri sahiplerinden 2 binden fazlasının kendilerine yeni yer için başvurduklarını, tesislerini taşıyabileceklerini söyledi (Gerçi biz bu filmi OTOSANSİT ile Kestel Çataltepe’de gördük).
Anlayacağınız İbrahim Başkan yeni sanayi bölgelerinin yolunu yapmaya çalışıyor.
İyi de nerede yapılacak bu kadar OSB?
Bursa’nın yüzde 45’i orman, yüzde 30’u tarım arazisi…
Ormanları mı yakacağız, tarım arazilerini mi betona boğacağız?
Gelelim şu Almanya ve Bursa karşılaştırmasına…
Daha önce de yazmıştım, “Almanya’da sanayinin toplam yüzölçümüne oranı yüzde 4, Bursa’da binde 8” diye anlatıyor BTSO Başkanı Burkay…
Kaynak nedir, bu sayılar bilimsel midir, bilmiyorum.
BEBKA’nın araştırmasında sözü edilen 8 bin civarında irili-ufaklı fabrika bu rakama dahil mi, onu da bilmemiz lazım.
Ama esas dikkat çekmek istediğim konu TEKNOSAB…
Başkan İbrahim Burkay’ın övünerek anlattığı proje bittiğinde 45 bin çalışan hedefleniyor. Yaklaşık 200 bin nüfus gelecek Nilüfer ile Karacabey arasına…
Barınma, ulaşım, diğer gereksinmeleriyle yeni bir ilçe demektir. Gemlik’ten büyük, İnegöl’den küçük… Bursa açısından uzun vadede çok sıkıntı yaratacak bir durum değil mi?
Sayın Başkan ve ekibine bir şey daha söylemek isterim ki, şehirler sanayilerinin büyüklüğüyle değil sanat, kültür, edebiyat, tarih, tarım, turizm potansiyeliyle birbirleriyle yarışıyorlar.
Eskişehir’de sanayi mi var ki, Türkiye hatta dünyadan oraya doğru büyük bir akış var.
Keza en çok turistin geldiği Antalya ve İstanbul’da turistler fabrikaları mı görmeye geliyorlar yoksa kültürel zenginlikleri mi?
Bu yazının dipnotu: Bu görüşlerimin bir kısmını Erdal Şahan’ın iteklemesiyle sahnede birlikte fotoğraf çektirdiğimiz hem Başkan Burkay’a da hem de işinsanları arasında çok değer verdiğim isimlerin başında gelen Faik Çelik’e söyledim.