Engin Çiftçi
İnsanoğlu bu iki kelimeyi çok kullanır. Vereceğiniz bir kararda ‘evet’ derseniz daha olumlu sonuç alabilirsiniz. Öyle bir an gelir ‘hayır’ dediğiniz zaman çok daha iyi olabilir. Hayır ya da Evet demeden önce çok düşünmek gerek. Ama sadece düşünmek yetmiyor. Araştırılacak, uzmanlardan görüş alarak yanılma payını en aza indirmek gerek.
Bu anayasada yapılmak istenen değişikliklerin millet yararında olacağı iddia ediliyor. Fakat yayın yasağı ile milletten kaçırılıyor. İktidar ‘millet’ sözünü çok kullanmaya başladı. Tek millet, tek bayrak söylemlerini sık duyar olduk. ‘Milliyetçiliği ayaklar altına aldım’ diyenler bugün milliyetçiliği ön plana çıkarıyor. Sakın bunun arkasında adının başında milliyetçi kelimesi olan partiyi etkilemek olmasın.
Vekillerinin bir kısmına ‘Evet’ oyu kullandırdınız. Fakat Milliyetçi Hareket Partisi seçmenine ‘Evet’ oyu kullandırmak kolay olmayacak. On beş yıldır ülkeyi yöneten partinin isteyip de yapamadığı var mı? Tabii ki yok. Koalisyonlarla yönetilen dönemlerin ülkeye artıdan çok eksileri olduğu söylenir. Bakalım öyle mi?
Yıl 2002; dış borç 130 milyar dolar. Yıl 2017; borç 480 milyar dolar.
Tarih 18 Kasım 2002, 1 Dolar 15.85 TL. Tarih 2 Şubat 2017, 1 Dolar 3.763 TL. Özelleştirme 15 yılda 60 milyar dolar.
Yıl 2002 benzin 1,66 TL, mazot 1,23 TL. Yıl 2017 benzin 5,42 TL., mazot 4,68 TL.
Borsa İstanbul’da yabancı payı 2002 yılında yüzde 37. 2017 yılında yüzde 64.
2002 yılı sigorta sektöründe yabancı payı yüzde 20, bankacılık sektöründe yüzde 3. 2017 yılı sigorta sektöründe yabancı payı yüzde 97, bankacılık sektöründe yabancı payı yüzde 76. Bunlar ekonomik tarafı.
İşin sosyal boyutuna bakacak olursak; kadın cinayetlerinden başlayabiliriz. Aile içi şiddet, boşanmaların artışı. Ödenmeyen çek ve senetlerin açtığı sosyal yaralar. Köylerde yaşayan insanların yanlış politikalar yüzünden göçe zorlanışı. 1915 yılında ülkemizde yaşayan Ermenilere tecrit (Göçe zorlanma) uygulandığı iddia edilir. Onu bilmem ama Türk köylüsü göçe zorlandı.
Terör 2002’de bitme noktasına gelmişken bugün en üst seviyede. Teröristin ayağına mahkeme götürüldü. Hendekler kazılırken, bomba yerleştirilirken Vali ve Kaymakamlar perdenin arkasından baktılar. Gelir dağılımındaki adaletsizlik almış başını gitmiş.
FETÖ denilen tarikat, cemaat terör örgütü adına ne dersiniz; ülkenin koalisyonla yönetilmediği dönemlerde daha da güçlenmiş. Eğitim sisteminin geriye gittiğini, uluslararası yarışmalarda alınan sonuçlar net olarak gösteriyor.
Bölünmüş yollar, köprüler, betonlaşma ülkenin gelişmişliğinin göstergesi değildir. Yukarıda saydığım olumsuzlukları yaşamak için bir değişiklik yapmak istediniz de muhalefet milletvekilleri engel mi oldu? Evet engel oldu diyorsanız, bende oyumu EVET olarak kullanacağım.
Beni ve benim gibi düşünenleri ikna edemeyeceksiniz. Bende HAYIR diyorum.