Connect with us

Bursa Bölge

BÜYÜKŞEHİR’LE TOPRAK BEREKETLENİYOR, ÇİFTÇİ KAZANIYOR

Published

on

Bursa’da fide fidan desteğinden pazarlamaya kadar her alanda üreticinin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, hibeli siyez buğdayı tohumu dağıtımından tarlada kalan kavun karpuzların değerinde satın alınıp vatandaşa ücretsiz dağıtımına ve Damla Sulama Boru Üretim Tesisi’ne kadar birçok konuda 2024 yılında hem çiftçinin hem de Bursalıların yanında oldu.

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla fide-fidan temininden kaliteli üretimin sağlanmasına, ekipman desteğinden ürünlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilere katkı sunan Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılını da kırsal yatırımlar anlamında dolu dolu geçirdi. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Tarım Peyzaj AŞ ve Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) aracılığıyla 17 ilçede yıl boyunca üretime değer katan adımlar atıldı.

100 bine yakın fide ve fidan dağıtımı

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım Peyzaj AŞ, HAGEL iş birliğiyle ahududu, aronya, yaban mersini, çilek, Trabzon hurması, kestane ve ceviz ürünlerinde yüzde 60 hibeli fide/fidan desteği sağladı. 9 bin 705 adet yaban mersini, 8 bin 870 adet aronya fidanı, bin 350 adet ahududu, 875 adet kestane, 394 adet ceviz, 339 adet Trabzon hurması fidanı ve 71 bin 806 adet çilek fidesi olmak üzere toplamda 42 çiftçiye 93 bin 339 adet fide ve fidan dağıtımı yapıldı.

‘Yeşil Kapsül’

Yenilikçi tarım ve ekoloji bilgilerini vatandaşlara ulaştırmak, yediden yetmişe herkesi doğa ve çevre konusunda bilinçlendirmek amacıyla yıl içerisinde ‘Yeşil Kapsül’ projesi de hayata geçirildi. Yosun duvarları ile sürdürülebilir tarım tekniklerinin uygulandığı hidroponik tarım alanlarının bulunduğu projede, koku duvarı ve tohum sergisi gibi deneyim alanlarıyla bitkilerin çeşitliliği ve kullanımı uygulamalı olarak gösterildi. Proje kapsamında 48 okuldan 4 bin 402’si öğrenci olmak üzere toplam 6 bin 887 ziyaretçi ağırlandı.

Siyez buğdayı tohumu desteği

2024 yılı içerisinde Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı koordinasyonunda çiftçilere yüzde 75 hibeli siyez buğdayı tohumu desteği verildi. Keles, Yenişehir, Harmancık ve Karacabey ilçelerinden toplamda 25 üreticiye 5 bin 825 kilogram siyez buğdayı tohumu dağıtıldı. Yapılan desteklemeyle, 4 ilçede toplamda 233 hektarlık alanda siyez buğdayı üretimi yapılması sağlanacak.

Tarım Plast Fabrikası

Bursa Büyükşehir Belediyesi, çiftçiye nefes olacak olan Tarım Plast Fabrikası’nı (Damla Sulama Boru Üretim Tesisi) da Tarım Peyzaj AŞ aracılığıyla Mustafakemalpaşa ilçesi Ovaazatlı mahallesinde hizmete aldı. 8 bin 500 metrekare alanda kurulu tesiste, bin metrekarelik alanda damlama sulama borusu üretimi yapılıyor. Tesisin günlük üretim kapasitesi, 72 bobin yuvarlak damla sulama borusu ve 36 bobin yassı damla sulama borusu olarak belirlendi. Yuvarlak boruda 7 bin 600 kilometre, yassı boruda ise 28 bin 500 kilometre yıllık üretim gerçekleştirilecek. Üretimde hammadde olarak Bursa’daki plastik atıkların granüle dönüştürülmüş şekli kullanılıyor.

Kavun ve karpuz dağıtımı

Mustafakemalpaşalı çiftçilerin ürünlerini zararına satmak zorunda kaldıklarını öğrenen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in talimatıyla tarladaki ürünler değerinde çiftçiden alındı ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Toplam 114 üreticiden 71 ton kavun ve 742 ton karpuz satın alınarak Bursa’nın farklı noktalarında halka ücretsiz dağıtıldı. Ürünler, huzurevleri ve sığınma evleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarına da gönderildi.

Bursa’nın tarım potansiyelini en verimli şekilde değerlendirmek, mevcut sorunları tespit edip çözüm yolları üretmek amacıyla Bursa’daki ziraat odası başkanları, akademisyenler ve Tarım Peyzaj A.Ş. yönetiminden oluşan Bursa Tarım Koordinasyon Kurulu kuruldu.

“Daima destek olmaya devam edeceğiz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, her zaman çiftçinin yanında olduklarını, sorunlarını dert edindiklerini, dertlerine çözüm bulmak için de gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Çiftçinin gelirlerini artırmak için projeler geliştirdiklerini belirten Başkan Bozbey, “Çiftçiliğin ne demek olduğunu iyi bilirim. Bursa’da çiftçimize sahip çıkmak, onların sorunlarıyla birebir ilgilenmek benim sorumluluğum ve görevimdir. Toprakların her zaman doyuran, yaşatan, var eden en büyük değerlerden biri olduğunu biliyoruz. Toprağın değerini de en iyi çiftçilerimiz biliyor. Üretimi büyütmek, sürdürülebilir tarımı desteklemek için daima üreticinin yanındayız. Kırsal kalkınmayı güçlendirmek amacıyla projeler üretmeye, daima destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Eğitim

YARIYIL TATİLİ BAŞLADI

Published

on

By

9 Eylül 2024 tarihinde start alan 2024/2025 Eğitim-Öğretim Yılı kapsamında, Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen geçtiğimiz Cuma günü 15 günlük yarıyıl tatiline girdi. Sömestr tatili, 20 Ocak 2025 Pazartesi günü (bugün) itibari ile başladı ve 31 Ocak 2025 Cuma gününe kadar devam edecek. İkinci dönem ise, 3 Şubat 2025 Pazartesi başlayacak ve 20 Haziran 2025 Cuma tamamlanacak.

Bursa’da da 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi tamamlandı. Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve il protokolü, Lütfi Banuşoğlu İlkokulu öğrencilerinin karne dağıtım törenine katılarak öğrencilerin heyecanına ortak oldu.

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı birinci dönemi boyunca öğrenciler tarafından hazırlanan etkinliklerin sergilendiği alanı ziyaret eden Vali Ayyıldız ve beraberindeki protokol, özel eğitim sınıfı öğrencileri ile ilk kez karne alan birinci sınıf öğrencilerine karnelerini takdim etti ve iyi bir tatil geçirmeleri temennisinde bulundu.

Öte yandan, İkinci dönem ara tatili 31 Mart 2025 Pazartesi başlayıp, 4 Nisan 2025 Cuma sona erecek.

Continue Reading

Bursa Bölge

MATLI’DAN BURSASPOR’A MORAL YEMEĞİ

Published

on

By

Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, ligin ikinci yarısı öncesinde Bursasporlu futbolcular, teknik ekip ve Başkan Enes Çelik ile yemekte bir araya geldi. Bursaspor’un stadyum isim hakkı ve Bursaspor Yörsan Basketbol takımının isim sponsorlukları ile şehrin iki kıymetli değerini destekleyen Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursaspor Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde verdiği yemekte yeşil beyazlı futbolcular ile bir araya geldi.

Ligin ikinci yarısının hemen öncesinde gerçekleşen organizasyona, Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, Teknik Direktör Pablo Martin Batalla, teknik ekip ve futbolcular katılım sağladı.

Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı; “Bursaspor’a ligin ikinci yarısında başarılar diliyorum. Yolun sonu şampiyonluk. Büyük Bursaspor taraftarının muhteşem desteği ile bu sezon küllerinden doğan bir Bursaspor var. Hak ettiği Süper Lig’e en kısa sürede dönecek olan Bursaspor’a Matlı ailesi olarak destek vermekten mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, “Matlı ailesinin vermiş olduğu moral yemeği, ikinci yarı öncesinde bizleri motive etti. Özer Bey’e bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz. Takımda arkadaşlık üst seviyede. Atatürk Spor Kompleksi Matlı Stadyumu’nda şampiyonluk kupasını kaldırıp, süper lig yolundaki planlamamıza yoğun tempoda devam edeceğiz.” dedi.

Yemeğin ardından Özer Matlı’nın Pablo Martin Batalla için hazırlattığı doğum günü pastası kesildi. Başarılı teknik adam daha sonra tebrikleri kabul etti.

Continue Reading

Bursa Bölge

“AKP VE SARAY TÜRKİYE’NİN SOSYAL KISIRLIK SEBEBİDİR”

Published

on

By

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, iktidarın 2024 yılında üretimdeki açıkları ithalatla kapatmaya çalıştığını belirterek, tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede refah içinde yaşayan bir halktan söz edilemeyeceğini söyledi. Sarıbal; “Bir ülkede faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir.” dedi.

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, 2024 yılı tarımsal üretim ve ithalat verilerini değerlendirdi. AKP İktidarının tarımda uyguladığı politikalarla, üretmeyi ithal etmekten daha pahalı hale getirdiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, ithalata bağımlılığın yalnızca gıda maddeleriyle sınırlı olmadığını; tohum, gübre, tarım ilaçları ve mazot gibi girdilerde de büyük ölçüde dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu söyledi. Tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede ne adil bir gelecekten ne de refah içinde yaşayan bir halktan söz edilebileceğini kaydeden Sarıbal, “Bir ülkede faşizm varsa orada hürriyet kavgası vardır, adalet kavgası vardır. Faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. Bir ülkenin toprağı, işçisi, üretimi özgür olmazsa ne emeğin bereketi kalır ne de ekmeğin tadı. Faşizm, yalnızca insanlar üzerinde baskı kurmaz; aynı zamanda tarladan sofraya uzanan üretim zincirini kırar, bereketi yok eder. 2025’i aile yılı ilan eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesi 3 çocuk çıktı! Bugün Türkiye’de milyonlarca genç, bırakın çocuk sahibi olmayı, maddi yetersizlikler yüzünden evlenemiyor. Ülkemizin doğurganlık oranı neden 1,5’e düştü sanıyorsunuz? Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklar, sosyal güvence eksikliği ve artan yoksulluk, gençlerin çocuk sahibi olmasını bir kenara bırakın, sağlıklı bir yaşam sürmesine bile engel oluyor. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir. Çözüm popülist müjdelerde değil, gerçekçi bir kalkınma ve sosyal adalet politikasındadır.” diye konuştu.

“İktidar 2024’te de üretimdeki açığı ithalatla kapattı”

Milletvekili Sarıbal, iklim değişikliği, maliyet artışları ve çiftçinin ekonomik durumunun bozulması nedeniyle buğday üretiminin 22 milyon tondan 20.8 milyon tona, arpa üretiminin 9.2 milyon tondan 8.1 milyon tona, mısır üretiminin 9 milyon tondan 8.1 milyon tona gerilediğini açıkladı. AKP’nin hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar öncelikli olacak şekilde yurt içi yeterlilik oranının yüzde 100’ün üzerinde tutulacağına dair vaadinin havada kaldığını belirten Sarıbal,  “Yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi arpada yüzde 90, ekmeklik buğday, mısır ve kırmızı mercimekte yüzde 86, pirinçte 74, yeşil mercimekte yüzde 60, ayçiçeğinde yüzde 51, soyada ise yüzde 5 civarında. Hububat üretimi 3.2 milyon ton geriledi. 2024 yılında da üretimdeki açıklar ithalatla kapatılmaya çalışıldı.  Patates üretimi bir önceki yıla göre yüzde 21.1, kuru baklagiller yüzde 2.8, yağlı tohumlar ise yüzde 2.6 oranında arttı. Buna karşılık şeker pancarı üretimi 25.3 milyon tondan 23 milyon tona düştü. 2023 yılında narenciyede üretim bir önceki yıla göre ortalama yüzde 67 oranında artarak 4.7 milyon tondan 7.9 milyon tona yükselmiş; artış oranı portakalda yüzde 75’i, limonda ise yüzde 76’yı bulmuştu. Özellikle erkenci limon ve mandalinada yaşanan pazarlama sorunları bu ürünlerin üçte birinin dalda kalmasına, hatta ağaçların sökülmesine yol açmıştı. Bu yıl üretim mandalinada yüzde 32.7, portakalda yüzde 30.3, limonda yüzde 25.6 oranında azaldı. Üretimi azalan bir başka meyve olan şeftali ise 1.1 milyon tondan 822 bin tona geriledi. 2024 zeytinde var yılı; üretim 1.5 milyon tondan 3.7 milyon tona yükseldi. Ancak önceki yıl narenciyede olduğu gibi bu yıl da zeytinde pazarlama sorunları öne çıkacak. Tariş henüz yağlık zeytin alım fiyatını açıklamadı. Marmarabirlik ise enflasyonun yüzde 50’leri bulduğu bir dönemde sofralık zeytine en fazla yüzde 13.6 zam vererek üreticileri mağdur etti.” ifadelerini kullandı.

Hububat ve yağlı tohum türevleri ithalatı 7.5 milyar dolar

2024 yılında buğday ve yağlı tohumlar türevleri için ödenen bedelin 7.5 milyar dolara ulaştığını kaydeden Sarıbal, 2023 yılında 11.9 milyon ton gibi çok yüksek bir buğday ithalatı yapılınca, 2024 yılında ithalat yasakları ile buğday ithalatının neredeyse yarı yarıya düştüğünü hatırlattı.

Milletvekili Sarıbal, “İç fındık ihracatında yüzde 56.7’lik bir artış yaşandı. Toplam ihracat geliri 1.3 milyar doları aştı. Ekmeklik buğday ithalatında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle buğday unu ihracatı yüzde 20 oranında azaldı. Toplam ihracat geliri 1 milyar dolar oldu. Ayçiçeği yağı ihracatında da yüzde 6.7’lik bir düşüş yaşandı. Toplam ihracat geliri 813 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu veriler, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında hem fırsatlar hem de bazı ürünlerdeki zorlukları yansıtıyor. Buna karşılık en fazla ithal edilen ürünlerden soya fasulyesi 1.6 milyar dolar, pamuk 1.4 milyar dolar, buğday 1.3 milyar dolar ve ayçiçeği yağı 1.2 milyar dolar olarak sıralandı. 2024 yılında da uluslararası piyasalarda tarım ürünleri fiyatlarının gerilemeye devam etmesi, gümrük vergilerinin düşürülmesi veya sıfırlanması ve alım fiyatlarının düşük tutulması nedeniyle ürünlerini değerinde satamayan çiftçiler giderek yoksullaşıp tarımı terk etmeye devam etti. Bunun gıda güvencesi ve gıda enflasyonu açısından büyük bir tehlike yarattığı Saray iktidarının umurunda değil.” diye konuştu.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.