CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin havuz gazetelerine abone olarak 584 bin lira aktardığının anlaşılması üzerine, “Bursa’nın çözülmesi gereken onca sorunu varken, kamu kaynaklarının çarçur edilmesi kabul edilemez.” dedi.
İller Bankası’na en fazla borçlu belediyelerin başında yer aldığı ileri sürülen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, 2019 yılında Türkiye Gazetesi’ne aylık 15 bin, Yeni Akit Gazetesi’ne aylık 4500 ve Sabah Gazetesi’ne ise günlük 670 gazeteden aylık toplamda 20 bin 100 gazete aldığı ortaya çıktı. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan imzasıyla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlık makamına yazılan yazıda “Belediye hizmetleri ile ilgili haberleri halka duyurmak, halkımızın kent gündemini takip etmesini sağlamak amacıyla” söz konusu gazetelere abone olunduğu belirtildi.
Toplam üç gazeteye bir yıllık abonelik karşılığında 584 bin TL aktarıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu vurgulayan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Belediye tanıtımını yapacak nasıl bir iş yapıyor ki böylesi bir para bunun için aktarılıyor?” diye sordu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce de benzer gereksiz harcamalar yaptığını kaydeden Sarıbal, şu ifadelere yer verdi: “Bursa Büyükşehir Belediyesi, ülkemizin en borçlu belediyelerinden biri. Buna rağmen dağ gibi birikmiş sorunları var. Bursa’nın ciddi bir hava kirliliği sorunu var. Yıllardır bir türlü çözülemeyen trafiği halkımızı canından bezdirmiş durumda. Bursa deprem bölgesinde ve çok sayıda yerleşim yerinin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Pandemi sürecinde bütün belediyeler vatandaşın su harcamalarının önemli bir kısmını karşılarken, Bursalı vatandaşlarımız su faturalarını ödeyemez hale gelmiş durumda. Atatürk adını silmek için Atatürk Stadı’nı yıkıp yerine “Timsah Arena” adıyla bir yeni bir stadyum yapmaya giriştiler. 700 milyon TL döktüler ama bitiremediler. Ne zaman bitirileceği belli değil.
Ama AKP’li belediye bu sorunları çözmek yerine hiç gerekli olmayan harcamalar yapıp, kamu kaynaklarını çarçur ediyor. 2018 yılında ihaleyle hediyelik 250 adet 24 ayar altın işlemeli tabak ve ibrik alarak 7 milyon 990 bin TL harcamıştı. Aynı yıl ikram- ağırlama için ise 80.9 milyon TL harcamıştı.
Şimdi de sanki çok çalışıyorlarmış gibi, havuz medyasından 3 gazeteye abone olarak toplamda 584 bin TL verilmiş. Ülkeye tanıtımını yapacak ne gibi bir iş yapıyor Bursa Büyükşehir Belediyesi? Tanıtılacak bir işiniz var ise yerel medya var. Neden bunu yerel medya üzerinden yapmıyorsunuz? İlle de ulusal gazetelere ilan verecekseniz niye sadece bu 3 gazete? Diğer gazetelerin suçu ne?
Gerçek şu ki Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ne ulusal boyutta tanıtımını yapacağı bir işi var, ne de reklamını yapacak bir başarısı. Sadece 3 havuz medyasına para aktararak kamu kaynaklarını çarçur ediyorlar.”
YÖREM’den dipnot!
Öte yandan, gazete ayrımcılığı yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Karacabey’in en çok okunan ve ilgiyle takip edilen gazetesi YÖREM’i dışlaması ve 2 yılı aşkın bir süredir reklam göndermemesiyle ilgili anlamsız tavrı devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, YÖREM’e neden ‘çifte standart’ uyguladığı konusunda hala net bir açıklama yapmıyor.
Bunun yanı sıra YÖREM’i dışlayarak yapılan ayrımcılığı uzun bir süredir Karacabey Belediyesi de sürdürüyor. Hatta bir adım daha ileri giden ve YÖREM’e karşı ‘nefret’ uyandıran uygulamalarda bulunan Karacabey Belediyesi, gazetemize haber de göndermezken, bazı eleştirel ve sorgulayacı haberlerimiz için de tekzip göndererek bizleri sindirmeye çalışıyor.
Yani kendilerini eleştir(e)meyen ve kendilerine yakın gördükleri gazetelere Sarıbal’ın yukarıdaki iddialarına benzer bir yaklaşımla reklam yağdıran Bursa Büyükşehir ve Karacabey Belediyeleri, diğer gazeteleri yok sayarak ayrımcılık yapmaya devam ediyor. Bu konuyu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.