Connect with us

Bursa Bölge

“BURSA’YA NEDEN SAHİP ÇIKMIYORSUNUZ, PROJELER NE ZAMAN BİTECEK?”

Published

on

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Bursa’nın bitmeyen projeleriyle ilgili Bakanlık yetkililerinin verdiği tarihler hep ertelendi. Bursalılar, projelerin tamamlanacağı yeni bir tarih değil, artık net çözümler bekliyor.” dedi. İktidar kanadını temsil edenlere seslenen Kayışoğlu, “Bursa’ya neden sahip çıkmıyorsunuz?” diye sordu.

Bursa-Ankara Yüksek hızlı tren Projesi’ni, Emek-Şehir Hastanesi Metro çalışmasını Plan Bütçe Komisyonu’nda gündeme getiren Altaca Kayışoğlu, “Binali Yıldırım, ‘Bursa-Ankara YHT Projesi2016’da bitecek’ dedi, olmadı. Cahit Turhan, ‘2021’ dedi, yine olmadı. Turan gitti, Adil Karaismailoğlu koltuğa oturdu, 2023’ü açılış tarihi olarak duyurdu. Bu tarih de tutmadı. Şimdi Bakanlık, 2026 diyor. Umarız bu kez tarih doğru çıkar. Bursalılar artık bu mağduriyeti hak etmiyor çünkü” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İktidarın Bursa’ya duyarsızlığını, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’un Ulaştırma Bakanı’na “Sayın Bakanım Çorum hızlı tren işini biz de destekliyoruz, bir an önce temelinin atılmasını arzu ediyoruz sözlerini ortaya koyduğunu dile getiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, bu duruma tepkisini “Niye sadece Çorum’u destekliyorsunuz, Bursa’yı desteklemiyor musunuz?” diye dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa’nın yıllardır çözüm bekleyen ulaşım ve altyapı sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmesinde gündeme getirdi. Bursa halkının hızlı tren, metro ve havalimanı projelerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle mağdur edildiğini ifade eden Altaca Kayışoğlu, Bakanlık’tan net çözümler beklediklerini söyledi. Bursalıların bitmesini sabırsızlıkla beklediği Bursa Emek-Yüksek Hızlı Tren-Şehir Hastanesi Metrosu’nun bitimi için Bakanlığı’nın 2026 yılını işaret ettiğini belirten Altaca Kayışoğlu, bugüne kadar verilen tarihlerin tutmadığına da vurgu yaparak, “Sayın Bakan, sabah sunumunuzu dinledik. Sunumunuzda bahsettiklerinizi siz de bizden dinleyin şimdi. “Bursa Emek-Yüksek Hızlı Tren-Şehir Hastanesi Metrosu’nu 2026’da açacağız” dediniz. Yerel seçimden önce siz geldiniz Sayın Bakan, apar topar açtınız burayı, ilk durağını açtınız daha doğrusu, Şehir Hastanesi’ne, Yüksek Hızlı Tren’e henüz ulaşılamadı.

Yolun Balat durağı ve Balat kısmına çıkış yok, yani şöyle bir yol düşünün değerli arkadaşlar: Mudanya yolu gidiş-geliş, ortasında raylı sistem, raylı sistem bir tarafa çıkıyor, öbür tarafa çıkamıyor, çıkınca karşıya geçemiyorsunuz, sonradan bunu fark edip seçimden sonra düzeltmeye çalışıyorsunuz. ‘2026’da tamamlayacağız’ dediniz ama Şehir Hastanesi gerçekten bütün şehirlerde olduğu gibi şehir dışında, insanların sağlığa erişimi için çok acil olduğunu belirtmek istiyorum. Zaten maliyetiyle ilgili de birçok tartışma yaşandı, ilk baştan 600 milyon dedi, 1.600’e çıktı, iptal etti mahkeme, tekrar 2 milyona çıktı falan derken 2026’ya kadar Bursalılar yine bekleyecek, öyle görünüyor. Bu nasıl planlama? Projenin başlangıçtaki maliyeti 600 milyon TL olarak açıklandı, ancak bu rakam 2 milyar TL’ye ulaştı. Bursalılar bu projeyi yıllardır bekliyor.” dedi.

“Aynı masalı dinliyoruz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerini yakından takip eden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, 2012 yılında temeli atılan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi’nin defalarca ertelendiğini hatırlatarak, “Bursa-Osmaneli Hızlı Treni’yle ilgili de 2012’den beri aynı masalı dinliyoruz. Herhâlde bu hızlı tren konusunda en çok mağdur olan şehir Bursa ve on yıldır yaklaşık bu sıralardan sürekli soruyorum, sürekli anlatıyorum; İlhami Vekil ‘Dilimde tüy bitti’ dedi, benimkisinde daha fazla bitti. Binali Yıldırım 2012’de temel attı, ‘2016’da bitecek’ dedi, bitmedi, gitti; Cahit Turhan geldi, ‘2021’de bitecek’ dedi, bitmedi, gitti; Adil Karaismailoğlu geldi, ‘2023’te bitecek’ dedi. Bunların hepsi benim önergelerime verilen cevaplar, o da bitiremeden gitti. Siz şimdi “2026” diyorsunuz, 2026’ya kadar tabii seçim olmazsa umarız bitiririz, yoksa bize nasip olacak ki öyle de görünüyor. Umarız bu kez verilen tarih doğru çıkar. Bursalılar artık bu mağduriyeti hak etmiyor.” diye konuştu.

“4. büyük şehir hala uçaktan mahrum”

Altaca Kayışoğlu, Türkiye’nin 4. büyük şehri ve 3. büyük ekonomisi olan Bursa’nın havalimanı yetersizliği nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını da gündeme getirdi. “Bursalılar uçakla seyahat edebilmek için İstanbul’a gitmek zorunda kalıyor. Bu hem zaman hem de maliyet açısından büyük bir yük oluşturuyor” notunu düştü.

“Bursa’ya verilen sözler tutulmalı”

Görükle Kavşağı, Hasanağa Bağlantı Yolu ve Çalı Yolu gibi projelerin son durumu hakkında bilgi de talep eden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin erişimini kolaylaştıracak Görükle raylı sistem projesinin akıbetini de sordu. Ankara-İzmir ayrımı Sivrihisar-Bursa Otoyolu’nun programa alınması ve Bursa-Gemlik Liman Demir Yolu Projesi gibi projelerde de ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

“Bursa gariban, sahip çıkın!”

Altaca Kayışoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bursa’nın ulaşım sorunlarını gündeme getirirken, Komisyon Başkanı Mehmet Muş’un Bakan Uraloğlu’na AKP grubu adına “Sayın Bakanım, bu Çorum hızlı tren işini biz de destekliyoruz, bir an önce temelinin atılmasını arzu ediyoruz” talebinde bulunmasını da anımsatarak, “Niye sadece Çorum’u destekliyorsunuz, Bursa’yı desteklemiyor musunuz? Bursa gariban, Buraya da sahip çıkın!” diye seslendi.

Mudanya Yat Limanı Projesi

Konuşmasının son bölümünde Mudanya Belediyesi’nin turizm ve deniz ulaşımı için hazırladığı yat limanı projelerini de öne çıkaran Altaca Kayışoğlu, bölgenin turizm potansiyelinin artması için Bakanlığın her zamankinden daha çok destek vermesi gerektiğini belirtti. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa’nın yıllardır devam eden sorunlarının çözümü için somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Bakanlık yetkililerinin verdiği tarihler hep ertelendi. Bursalılar, projelerin tamamlanacağı yeni bir tarih değil, artık net çözümler bekliyor.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomi

BURSA TİCARET BORSASI’NDAN 100. YILDA TARİHİ BAŞARI

Published

on

By

Bursa Ticaret Borsası, 2024 yılında kaydettiği işlem hacmiyle büyüme trendini sürdürdü. Bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla 46,5 milyar liralık işlem hacmine ulaşan Bursa TB, bölge ekonomisine sağladığı katkıyı bir kez daha gözler önüne serdi.

Bursa Ticaret Borsası (BTB), 100 yıllık köklü geçmişiyle bölgesel ve ulusal ticaretin en önemli aktörlerinden biri olmaya devam ediyor. 2024 yılına ait tescil işlem hacmi verilerini açıklayan Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, bir önceki yıla göre yüzde 42’lik bir artışla 46 milyar 531 milyon TL’lik işlem hacmine ulaşıldığını belirtti. Bursa Ticaret Borsası’nın 100. yılında elde edilen başarıya dikkat çeken Başkan Matlı, Borsa’nın yalnızca bölge ekonomisinin değil, aynı zamanda Türkiye genelindeki tarımsal ticaretin de önemli bir destekçisi olduğunu ifade etti.

“Zeytin 14 milyar TL ile işlem hacminde lider”

Bursa’nın tarımsal üretimdeki stratejik önemine vurgu yapan Başkan Matlı, Borsa kotasyonuna tabi ürünler arasında en çok işlem gören ürünleri de açıkladı. 2024 yılında tescil işlem hacminde ilk sırayı 14 milyar 163 milyon lira ile zeytinin aldığını kaydeden Başkan Matlı, zeytini 8 milyar 677 milyon lira ile yaş sebze-meyve, 4 milyar 546 milyon lira ile et, 4 milyar 488 milyon lira ile canlı hayvan ve 2 milyar 596 milyon lira ile mısırın izlediğini ifade etti. Bu ürünlerin Bursa tarım üretiminin temel taşları olduğunu vurgulayan Özer Matlı, “Borsa olarak üyelerimizin ticari faaliyetlerine katkı sunmak, üreticilerimizin emeğini değerli kılmak ve ticaret hacmini artırmak adına sürekli çalışıyoruz. 2024 yılı verileri, bu çabalarımızın karşılığını aldığımızı gösteriyor.” diye konuştu.

BTB, TÜRİB ile tarımda dijitalleşmeye öncülük ediyor

Bursa Ticaret Borsası’nın A Grubu büyük hissedarı olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) Piyasası’ndaki gelişmelere de değinen Özer Matlı, 2024 yılı boyunca TÜRİB’de toplam 1 milyar 204 milyon TL’lik işlem hacmi gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, Bursa TB acente kaydındaki yatırımcı sayısının yüzde 13 arttığını ifade eden Matlı, “TÜRİB üzerinden yapılan işlemlerde özellikle mısır, arpa, buğday ve zeytin gibi stratejik ürünler öne çıktı. ELÜS piyasası, tarım ticaretinin modernleşmesine ve dijitalleşmesine önemli katkılar sunuyor. Bursa olarak bu platformun aktif bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

“100 yıllık başarılarla geleceğe güvenle yürüyoruz”

Bursa Ticaret Borsası’nın 100. yılında elde edilen başarıların ayrı bir anlam taşıdığını belirten Başkan Özer Matlı, “Borsamız, 100 yıllık tarihi boyunca üyelerimizin ticaretine rehberlik etmiş, bölgesel kalkınmada öncü bir rol üstlenmiştir. Bugün, bu köklü geçmişin bize verdiği güçle, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki ticaretin geleceğine yön vermeye devam ediyoruz. Bu başarılar, hep birlikte daha güçlü yarınlara yürüme kararlılığımızın bir ifadesidir” dedi. 2025 yılına yönelik hedeflerini de açıklayan Matlı, “Bursa Ticaret Borsası olarak, üyelerimize daha geniş olanaklar sunmak ve işlem hacmimizi daha da artırmak için çalışmayı sürdüreceğiz. Bursa’nın tarım ve ticaretteki lider rolünü pekiştirecek projelerle, ülkemizin ekonomisine daha büyük katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Başarımıza katkı sunan tüm üyelerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

BTB’de en çok işlem gören 5 ürün

Zeytin: 14.163.000.000 TL

Yaş sebze meyve: 8.677.000.000 TL

Et: 4.546.000.000 TL

Canlı hayvan: 4.488.000.000 TL

Mısır: 2.596.000.000 TL

Continue Reading

Sağlık

YANIK TEDAVİSİNDE GÜNCEL GELİŞMELER ELE ALINDI

Published

on

By

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, kamu hastanelerinde görevli hekim ve sağlık personellerini yanık tedavisindeki güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmek amacıyla Bursa Şehir Hastanesi’nde eğitim programı düzenledi. Bursa’daki kamu hastanelerinden toplam 150 hekim ve sağlık personelinin katıldığı eğitimde Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Sabriye Dayı, Op. Dr. Selma Beyeç ve Op. Dr. Kadir Güler konuşmacı olarak yer aldı.

Yanık tedavisine ilişkin genel bilgilerin ve güncellemelerin paylaşıldığı eğitimde; erişkin ve çocuk hastalarda uygunsuz sevklerin önlenmesi, ilk başvuru merkezlerinde doğru müdahalenin yapılması, endikasyonu olan hastaların üst merkezlere uygun şekilde sevki ve 112 Acil Çağrı Merkezi’nin ihtiyacı olan hastalar için kullanılması gibi konular da ele alındı.Programda konuşan Bursa Şehir Hastanesi Yetişkin Yanık Sorumlusu Op. Dr. Selma Beyeç, acil servis ve yoğun bakım görevlileri başta olmak üzere tüm hekim ve hemşirelere açık bir eğitim düzenlediklerini belirtti. Sağlık çalışanlarının, sosyal hayatta sıklıkla karşılaşılan ve çok ağrılı bir travma olan yanık vakalarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini aktardıklarını vurgulayan Op. Dr. Beyeç, “Eğer çalıştıkları hastanede tıbbi müdahale mümkün değilse, ileri bir merkeze sevk etmek gerekiyorsa, hangi hastaları sevk etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirmek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak için bu eğitimi düzenledik.” dedi.

Continue Reading

Sağlık

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Published

on

By

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren evde sağlık hizmetleri 2024 yılında toplamda 89 bin 355 hasta ziyareti gerçekleştirdi. Tıbbi bakım ihtiyacı olan bireylere evinde ve aile ortamında, muayene, tetkik, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi olarak bilinen evde sağlık hizmetleri, Bursa’da hasta ziyaretlerine hız kesmeden devam ediyor.  Özellikle yaşlı, engelli ve uzun süreli bakım ihtiyacı olan bireylerin hayatını kolaylaştıran bu hizmet, vatandaşların yaşam kalitesini arttırıyor.

Bursa’da 130 personel ve toplam 25 birim ile evde sağlık hizmeti verildiği bilgisini veren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, ‘Ekiplerimiz sadece 2024 yılı boyunca sistemimize kayıtlı 14 bin 622 hastamıza toplamda 89 bin 355 kere ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerde ekiplerimiz hastaların tedavi süreçlerini evlerinde izleyerek, doktor kontrolünde gerekli pansumanlar, evde ağız diş muayenesi, serum, sonda, ilaç takibi, tetkikler ve çeşitli tıbbi işlemleri yapmaktadır.” şeklinde konuştu.

Evde Sağlık Hizmetleri ekiplerinin, hastaların sağlık hizmetlerine kolay erişimini sağlamak amacıyla zorlu hava ve ulaşım şartlarına rağmen çalışmalarını aksatmadan sürdürdüğünü ifade eden Dr. Yıldırım, “Evde sağlık hizmetinin efektif bir şekilde çalışması hastanelerin yoğun bakım servislerini önemli ölçüde rahatlatmaktadır. Evde sağlık hizmetinin doğru koordinasyonu ile hastanelerin yoğun bakım ve palyatif bakım servislerinde yığılmanın önüne geçilmektedir.” diye konuştu.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.