Bursa Bölge
BTB 2024 YILI SON MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- /home/u2093656/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 27
http://www.yoremgazete.com/wp-content/uploads/2024/12/BTB-meclisi-1.jpg&description=BTB 2024 YILI SON MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
- Share
- Tweet /home/u2093656/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 72
http://www.yoremgazete.com/wp-content/uploads/2024/12/BTB-meclisi-1.jpg&description=BTB 2024 YILI SON MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Bursa Ticaret Borsası, Aralık ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, 2025 yılı bütçesi 75 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi. BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, 2024 yılını Bursa Ticaret Borsası’nın 100. yılına yakışır şekilde tamamladıklarını belirterek, “Gelecek yıl bu kazanımları ileri taşıyacak yeni projelerle yolumuza devam edeceğiz. Özellikle tarım ve gıda sektöründe değer zincirini geliştirecek çalışmalara odaklanacağız.” dedi.
Bursa Ticaret Borsası (BTB), Aralık ayı olağan Meclis toplantısı Doğanbey’de bulunan hizmet binasında yapıldı. Meclis Başkanı Mehmet Aydın başkanlığında, Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve Meclis Üyelerinin yer aldığı yılın son meclis toplantısında, 2024 yılındaki proje ve faaliyetler ile yeni yılda hedeflenen çalışmalar değerlendirildi.
BTB Yönetim Kurulu Başkanı Karacabeyli işinsanı Özer Matlı, 2024 yılının Türkiye ve dünya genelinde devam eden ekonomik zorlukların ve değişimlerin yılı olduğunu ifade etti. Küresel ekonomideki dalgalanmalar, jeopolitik riskler ve seçimlerin iş dünyasını etkileyen faktörlerin başında geldiğini söyleyen Başkan Matlı, “Enflasyon ve finansmana erişim gibi konular 2024 yılında ön planda yer aldı. Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları iş dünyasının yatırım kapasitesini zorladı. Ancak yılın ikinci yarısında enflasyondaki kısmi gerileme, gelecek adına umut verici bir sinyal oluşturdu.” dedi.
“100. yılımızı yeni projeler ile taçlandırdık”
2024 yılını Bursa Ticaret Borsası’nın 100. yılına yakışır proje ve çalışmalarla tamamladıklarını belirten Başkan Matlı, şunları söyledi: “Zorlu bir yılın ardından Bursa Ticaret Borsası olarak şehrimizin ve bölgemizin ekonomisine değer katan projelerimizi sürdürdük. 2024 yılının ilk 11 ayında tescil işlem hacmimizi 40 milyar lira üzerine çıkardık. TÜRİB piyasasındaki başarımızı, ELÜS piyasasında yüzde 65’lik bir artışla 1,5 milyar lira seviyesine taşıyarak pekiştirdik. Lisanslı depoculuk sistemimizi genişleterek yetkili sınıflandırıcı ağımızı 9 şubeye çıkardık. Ayrıca Marmara ÜPAK Ürün Piyasası’nın kurucu ortakları arasında yer alarak, piyasada aracılı sistemin gelişimine destek veriyor ve gelecek nesiller için değerli bir miras oluşturmak için çalışıyoruz. Gelecek yıl bu kazanımları ileri taşıyacak yeni projelerle yolumuza devam edeceğiz. Özellikle tarım ve gıda sektöründe değer zincirini geliştirecek çalışmalara odaklanacağız.”
“Bursa’nın tarım ve gıdada rekabet gücü yükseliyor”
Tarım ve gıda sektöründe uluslararası rekabet gücünü artırmak için yürütülen UR-GE projelerinin yeniden yapılandırıldığını belirten Matlı, proje kapsamında ikili iş görüşmelerine ağırlık verildiğini ve uluslararası gıda güvenliği standartlarına uyumlu sertifika programlarının devam ettiğini söyledi. Bursa Ticaret Borsası’nın proje okulu olan Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yürütülen çalışmalara değinen Özer Matlı, “133 yıllık tarihiyle Bursa tarımının lokomotifi olan Hamidiye Tarım Lisesi’nde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla öğrencilerimize daha donanımlı bir eğitim ortamı sağlamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
Bursa’nın lezzet hikayeleri “Off The Record” ile yazılıyor
Küresel ticaretin hızla değiştiği bir dönemde, üyelere dijital platformlarla yeni ticaret fırsatları sunmayı, tarımda teknoloji odaklı projelerle sürdürülebilirliği güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Özer Matlı, “Yeni yüzyılda daha dijital, çevik ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşacağız. Bugüne kadar 4 binden fazla kişinin katılımıyla girişimcilikten iş yönetim süreçlerine kadar birçok alanda eğitimler düzenledik. Ayrıca, gastronomi kültürümüzü tanıtmak amacıyla başlattığımız ‘Off The Record’ projesiyle Bursa’nın gastronomi mirasını öne çıkardık. Proje kapsamında bu yıl, Bursa’nın marka firmalarının başarı hikayelerine de yer vereceğiz. Böylece hem şehrimizin gastronomi mirasını hem de iş dünyamızdaki başarıları daha geniş kitlelere tanıtarak, Bursa’yı hak ettiği yere taşıyacağız.” ifadesini kullandı.
Gıda OSB ile Bursa, tarım ve gıda üssü olacak
Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Gıda OSB) projesine de değinen Başkan Özer Matlı, bu projenin Bursa’nın gıda sektöründeki rekabet gücünü artıracağını vurguladı. Projenin altyapı çalışmalarının hızlandırıldığını belirten BTB Başkanı Matlı, “Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, tarımsal üretimin daha verimli hale gelmesine ve gıda sanayimizin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma ulaşmasına katkı sağlayacak. Bu projeyi 2025 yılında daha ileri bir aşamaya taşımayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“2025 yılında daha güçlü adımlar atacağız”
2025 yılına umutla baktıklarını vurgulayan Özer Matlı, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele, üretim ve yatırım odaklı stratejilerinin ülkenin geleceğine katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Matlı, “Yüksek faiz ve enflasyonun etkileri devam etse de faiz indirimleriyle yılın ikinci yarısından itibaren kısmi bir toparlanma öngörüyoruz. Avrupa Birliği’ndeki durağanlık, maliyet artışları ve kurların rekabetçi olmaması nedeniyle, ekonomi yönetiminden üreticiler için ilave destek paketleri bekliyoruz. Finansman desteklerinin güçlendirilmesi ve sektörel odaklı programların yatırımları canlandıracağına inanıyoruz. Bursa Ticaret Borsası olarak, üretkenlik ve yenilik anlayışımızla 2025 yılında daha güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz.” dedi.
Mehmet Aydın’dan yeni yıl mesajı
Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın da yaptığı değerlendirmede, “2024 yılı boyunca 100. yılımızın anlam ve önemine yakışan birçok projeyi hayata geçirdik. Bu başarıların arkasındaki üyelerimize, yönetim kurulumuza, meclis üyelerimize ve ekibimize teşekkür ediyorum. 2025 yılında da Bursa Ticaret Borsası’nı daha ileri taşımak için var gücümüzle çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
2025 yılı bütçesi oy birliği ile kabul edildi
Öte yandan, yılın son meclis toplantısında 2025 yılı bütçesi ve çalışma programı meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Oylama sonucunda 2025 yılı bütçesi 75 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi. Oylamanın ardından konuşan Başkan Matlı, “Yıl boyunca özverili çalışmalarından dolayı üyelerimize, meclis ve yönetim kurulu üyelerimiz ile genel sekreterliğimiz nezdinde tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Tüm üyelerimize sağlıklı, mutlu, huzurlu ve bereketli bir yıl diliyorum.” şeklinde konuştu.
Eğitim
YARIYIL TATİLİ BAŞLADI
9 Eylül 2024 tarihinde start alan 2024/2025 Eğitim-Öğretim Yılı kapsamında, Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen geçtiğimiz Cuma günü 15 günlük yarıyıl tatiline girdi. Sömestr tatili, 20 Ocak 2025 Pazartesi günü (bugün) itibari ile başladı ve 31 Ocak 2025 Cuma gününe kadar devam edecek. İkinci dönem ise, 3 Şubat 2025 Pazartesi başlayacak ve 20 Haziran 2025 Cuma tamamlanacak.
Bursa’da da 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi tamamlandı. Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve il protokolü, Lütfi Banuşoğlu İlkokulu öğrencilerinin karne dağıtım törenine katılarak öğrencilerin heyecanına ortak oldu.
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı birinci dönemi boyunca öğrenciler tarafından hazırlanan etkinliklerin sergilendiği alanı ziyaret eden Vali Ayyıldız ve beraberindeki protokol, özel eğitim sınıfı öğrencileri ile ilk kez karne alan birinci sınıf öğrencilerine karnelerini takdim etti ve iyi bir tatil geçirmeleri temennisinde bulundu.
Öte yandan, İkinci dönem ara tatili 31 Mart 2025 Pazartesi başlayıp, 4 Nisan 2025 Cuma sona erecek.
Bursa Bölge
MATLI’DAN BURSASPOR’A MORAL YEMEĞİ
Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, ligin ikinci yarısı öncesinde Bursasporlu futbolcular, teknik ekip ve Başkan Enes Çelik ile yemekte bir araya geldi. Bursaspor’un stadyum isim hakkı ve Bursaspor Yörsan Basketbol takımının isim sponsorlukları ile şehrin iki kıymetli değerini destekleyen Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursaspor Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde verdiği yemekte yeşil beyazlı futbolcular ile bir araya geldi.
Ligin ikinci yarısının hemen öncesinde gerçekleşen organizasyona, Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, Teknik Direktör Pablo Martin Batalla, teknik ekip ve futbolcular katılım sağladı.
Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı; “Bursaspor’a ligin ikinci yarısında başarılar diliyorum. Yolun sonu şampiyonluk. Büyük Bursaspor taraftarının muhteşem desteği ile bu sezon küllerinden doğan bir Bursaspor var. Hak ettiği Süper Lig’e en kısa sürede dönecek olan Bursaspor’a Matlı ailesi olarak destek vermekten mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.
Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, “Matlı ailesinin vermiş olduğu moral yemeği, ikinci yarı öncesinde bizleri motive etti. Özer Bey’e bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz. Takımda arkadaşlık üst seviyede. Atatürk Spor Kompleksi Matlı Stadyumu’nda şampiyonluk kupasını kaldırıp, süper lig yolundaki planlamamıza yoğun tempoda devam edeceğiz.” dedi.
Yemeğin ardından Özer Matlı’nın Pablo Martin Batalla için hazırlattığı doğum günü pastası kesildi. Başarılı teknik adam daha sonra tebrikleri kabul etti.
Bursa Bölge
“AKP VE SARAY TÜRKİYE’NİN SOSYAL KISIRLIK SEBEBİDİR”
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, iktidarın 2024 yılında üretimdeki açıkları ithalatla kapatmaya çalıştığını belirterek, tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede refah içinde yaşayan bir halktan söz edilemeyeceğini söyledi. Sarıbal; “Bir ülkede faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir.” dedi.
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, 2024 yılı tarımsal üretim ve ithalat verilerini değerlendirdi. AKP İktidarının tarımda uyguladığı politikalarla, üretmeyi ithal etmekten daha pahalı hale getirdiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, ithalata bağımlılığın yalnızca gıda maddeleriyle sınırlı olmadığını; tohum, gübre, tarım ilaçları ve mazot gibi girdilerde de büyük ölçüde dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu söyledi. Tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede ne adil bir gelecekten ne de refah içinde yaşayan bir halktan söz edilebileceğini kaydeden Sarıbal, “Bir ülkede faşizm varsa orada hürriyet kavgası vardır, adalet kavgası vardır. Faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. Bir ülkenin toprağı, işçisi, üretimi özgür olmazsa ne emeğin bereketi kalır ne de ekmeğin tadı. Faşizm, yalnızca insanlar üzerinde baskı kurmaz; aynı zamanda tarladan sofraya uzanan üretim zincirini kırar, bereketi yok eder. 2025’i aile yılı ilan eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesi 3 çocuk çıktı! Bugün Türkiye’de milyonlarca genç, bırakın çocuk sahibi olmayı, maddi yetersizlikler yüzünden evlenemiyor. Ülkemizin doğurganlık oranı neden 1,5’e düştü sanıyorsunuz? Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklar, sosyal güvence eksikliği ve artan yoksulluk, gençlerin çocuk sahibi olmasını bir kenara bırakın, sağlıklı bir yaşam sürmesine bile engel oluyor. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir. Çözüm popülist müjdelerde değil, gerçekçi bir kalkınma ve sosyal adalet politikasındadır.” diye konuştu.
“İktidar 2024’te de üretimdeki açığı ithalatla kapattı”
Milletvekili Sarıbal, iklim değişikliği, maliyet artışları ve çiftçinin ekonomik durumunun bozulması nedeniyle buğday üretiminin 22 milyon tondan 20.8 milyon tona, arpa üretiminin 9.2 milyon tondan 8.1 milyon tona, mısır üretiminin 9 milyon tondan 8.1 milyon tona gerilediğini açıkladı. AKP’nin hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar öncelikli olacak şekilde yurt içi yeterlilik oranının yüzde 100’ün üzerinde tutulacağına dair vaadinin havada kaldığını belirten Sarıbal, “Yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi arpada yüzde 90, ekmeklik buğday, mısır ve kırmızı mercimekte yüzde 86, pirinçte 74, yeşil mercimekte yüzde 60, ayçiçeğinde yüzde 51, soyada ise yüzde 5 civarında. Hububat üretimi 3.2 milyon ton geriledi. 2024 yılında da üretimdeki açıklar ithalatla kapatılmaya çalışıldı. Patates üretimi bir önceki yıla göre yüzde 21.1, kuru baklagiller yüzde 2.8, yağlı tohumlar ise yüzde 2.6 oranında arttı. Buna karşılık şeker pancarı üretimi 25.3 milyon tondan 23 milyon tona düştü. 2023 yılında narenciyede üretim bir önceki yıla göre ortalama yüzde 67 oranında artarak 4.7 milyon tondan 7.9 milyon tona yükselmiş; artış oranı portakalda yüzde 75’i, limonda ise yüzde 76’yı bulmuştu. Özellikle erkenci limon ve mandalinada yaşanan pazarlama sorunları bu ürünlerin üçte birinin dalda kalmasına, hatta ağaçların sökülmesine yol açmıştı. Bu yıl üretim mandalinada yüzde 32.7, portakalda yüzde 30.3, limonda yüzde 25.6 oranında azaldı. Üretimi azalan bir başka meyve olan şeftali ise 1.1 milyon tondan 822 bin tona geriledi. 2024 zeytinde var yılı; üretim 1.5 milyon tondan 3.7 milyon tona yükseldi. Ancak önceki yıl narenciyede olduğu gibi bu yıl da zeytinde pazarlama sorunları öne çıkacak. Tariş henüz yağlık zeytin alım fiyatını açıklamadı. Marmarabirlik ise enflasyonun yüzde 50’leri bulduğu bir dönemde sofralık zeytine en fazla yüzde 13.6 zam vererek üreticileri mağdur etti.” ifadelerini kullandı.
Hububat ve yağlı tohum türevleri ithalatı 7.5 milyar dolar
2024 yılında buğday ve yağlı tohumlar türevleri için ödenen bedelin 7.5 milyar dolara ulaştığını kaydeden Sarıbal, 2023 yılında 11.9 milyon ton gibi çok yüksek bir buğday ithalatı yapılınca, 2024 yılında ithalat yasakları ile buğday ithalatının neredeyse yarı yarıya düştüğünü hatırlattı.
Milletvekili Sarıbal, “İç fındık ihracatında yüzde 56.7’lik bir artış yaşandı. Toplam ihracat geliri 1.3 milyar doları aştı. Ekmeklik buğday ithalatında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle buğday unu ihracatı yüzde 20 oranında azaldı. Toplam ihracat geliri 1 milyar dolar oldu. Ayçiçeği yağı ihracatında da yüzde 6.7’lik bir düşüş yaşandı. Toplam ihracat geliri 813 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu veriler, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında hem fırsatlar hem de bazı ürünlerdeki zorlukları yansıtıyor. Buna karşılık en fazla ithal edilen ürünlerden soya fasulyesi 1.6 milyar dolar, pamuk 1.4 milyar dolar, buğday 1.3 milyar dolar ve ayçiçeği yağı 1.2 milyar dolar olarak sıralandı. 2024 yılında da uluslararası piyasalarda tarım ürünleri fiyatlarının gerilemeye devam etmesi, gümrük vergilerinin düşürülmesi veya sıfırlanması ve alım fiyatlarının düşük tutulması nedeniyle ürünlerini değerinde satamayan çiftçiler giderek yoksullaşıp tarımı terk etmeye devam etti. Bunun gıda güvencesi ve gıda enflasyonu açısından büyük bir tehlike yarattığı Saray iktidarının umurunda değil.” diye konuştu.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge2 hafta ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge3 hafta ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Genel2 hafta ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge2 hafta ago
BÜYÜKŞEHİR’DEN YILIN SON VE İLK BEBEKLERİNE ZİYARET
-
Bursa Bölge1 yıl ago
“BÜYÜK BİR SİSMİK TEHLİKE ALTINDAYIZ!”
-
Güncel2 yıl ago
“KELEBEKLERİN ONURLU DİRENİŞİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login