2021-2022 Su Ürünleri Av Sezonu, 1 Eylül itibariyle başladı. Denizlerde av yasağının bitmesiyle balıkçılar ayrı kaldıkları sulara dönmenin heyecanını yaşıyor. Bu kapsamda Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Gemlik’in Kurşunlu Mahallesi’nde 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu açılışı etkinliği düzenlendi.
Gerçekleştirilen etkinliğe Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün yanı sıra, Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, İl Müdür Yardımcıları Mehmet Akif Şenyürek ve Esra Uzun, il ve ilçe protokolü ile vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte bir konuşma yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, şu bilgilere yer verdi: “Bursa’mızın Marmara Denizi’nde 115 kilometrelik kıyı uzunluğu bulunmakta olup, kıyı hattında 9 adet balıkçı barınağı yer almaktadır. Bu barınakları kullanan 1348 balıkçımız 243 balıkçı teknesi ile avcılık yapmaktadır. Bu barınaklardan Arnavutköy, Güzelyalı, Kumyaka ve Tirilye Barınakları Mudanya’da, Narlı, Kurşunlu ve Merkez barınakları Gemlik’te, Kurşunlu ve Yeniköy barınakları Karacabey’de bulunmaktadır.
Denizlerdeki bu kapasitenin yanı sıra iç sular bakımından da önemli bir potansiyelimiz bulunmaktadır. Özellikle Uluabat ve İznik göllerimiz önemli su ürünleri kaynaklarıdır. Bu iki gölde faaliyet gösteren 800 balıkçımız, 303 adet tekne ile avcılık yapmaktadır. Bu kapasitenin yanı sıra baraj gölleri, göletler ve akarsu kaynaklarımız da önemli potansiyel oluşturmaktadır.
İl Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalarla denizden ve iç sulardan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen ürün miktarı 2018 yılında 4.024 ton iken 2019 yılında 5.996 tona ve 2020 yılında 7.805 tona çıkmıştır. Son bir yıl içinde yapılan başvurularla birlikte 300 ton olan midye yetiştiriciliği kapasitemizi de 2022 yılında 3.200 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Su ürünleri sektöründe sahip olduğumuz potansiyeli tam olarak kullandığımızda deniz ve iç sularda 50.000 ton üretim kapasitemizin olduğunu değerlendirmekteyiz. Sektöre yönelik olarak yaptığımız çalışmaları günden güne artırmak suretiyle, 10 yıllık bir süreçte 50.000 ton hedefine ulaşacağımıza inanıyorum.
Bu kapsamda bugün önemli bir etkinlik yapmaktayız. Gün boyunca dalgıçlar eşliğinde barınaklarda dip temizliği yapılarak denizlerimizi temiz tutmak ve farkındalık oluşturmak adına başlangıç yaptık. Hem hayalet ağların hem de dip temizliğinin birlikte yapıldığı bu etkinliği daha sık yapmamız çevre ve denizlerimizi temizleme adına önem arz etmektedir.
İlk defa hizmete alacağımız Su Ürünleri Kontrol ve Yönetim Merkezimiz ve onararak bugün göreve başlatacağımız Su Ürünleri Kontrol Teknemiz ile Marmara Denizinde daha aktif rol üstleneceğiz. Özellikle kaçak ve kural dışı avcılıkla daha iyi mücadele edeceğiz.
2020 yılında Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Projesi kapsamında 430 balıkçımıza 434.500 TL destekleme ödemesi yapılmış olup 2021 yılı için bu destek miktarı Marmara Denizi Balıkçılarına iki katı şeklinde ödenecektir. Barınaklarda dip temizliği ve Su Ürünleri Av Sezonu Açılışında emeği geçenlere ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Su ürünleri av sezonunun İlimiz balıkçıları başta olmak üzere İlimize ve Ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, Sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”dedi.
Konuşmaların ardından Kurşunlu Balıkçı Barınağı’nda bulunan bina açılışı ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait Denetim Teknesi’nin hizmete alınmasıyla ilgili açılış gerçekleştirildi. Daha sonra da balıkçılar denize açılarak sezon açılışını gerçekleştirdi.