Connect with us

Genel

“AKP’NİN TARIM BAKANLARI YOL HARİTASI DEĞİL, MASAL ANLATIYOR”

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan Hayvancılık Yol Haritası’nı değerlendirdi. Tarım Bakanlarının sürekli masal anlattıklarını ve kayda değer bir yol haritasının belirlenmediğini ileri süren Sarıbal, AKP 21 yıllık iktidarında uyguladığı politikalarla hem hayvancılığı hem de karma yem üretimini ithalata bağımlı hale getirmiştir.” dedi.

AK Parti’nin 21 yıllık iktidarında görev alan her Tarım Bakanı’nın bir yol haritası açıkladığını ancak görevden alındıktan sonra söz konusu yol haritasının rafa kaldırıldığını belirten Sarıbal, şunları kaydetti:

“İktidarın ilk Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’den birkaç örnek vermek istiyorum;

– 23 Kasım 2018- 2021 yılları içinde Türkiye kesinlikle hayvancılıkta ithalata bağımlı olmaktan çıkacaktır.

– 12 Haziran 2019- Hayvan ithalatının sonlandırılması konusunda son derece kararlıyız.

– 17 Temmuz 2019- III. Tarım ve Orman Şurası’nda gelecek 5 yılı planlayarak, 25 yılı kuşatacak yeni bir yol haritası oluşturacağız…

Peki, hayvancılık ithalata bağımlı olmaktan kurtarılabildi mi? Ya da gelecek yıllar planlanabildi mi? Beceremediklerini son 14 yılda canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına ödenen 11 milyar dolar açıkça ortaya koymaktadır.

Halen görevde olan Bakan İbrahim Yumaklı, 26 Şubat 2024 tarihinde 2024-2028 yıllarını kapsayan Hayvancılık Yol Haritasını açıkladı ve “Üç yıl içerisinde hayvancılıkta kendi kendimize yeteceğiz, ithalat bitecek” dedi. Yumaklı’nın açıklanan yol haritasının ana başlıkları da şöyle:

– Sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak.

– Herkese ürettiği kadar destek verilecek.

– Buzağıların yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan kuzu ve oğlaklara da destek verilecek.

– Avrupa Birliği (IPARD) destekleri 42 ilden 81 ile yaygınlaştırılacak.

– Aile işletmelerine, kadın ve genç çiftçilere ilave destek verilecek.

– Sübvansiyonlu kredilerde kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim uygulanacak.

– İşletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limiti 60 milyon liraya, ari işletmelerde 80 milyon liraya çıkarılacak.

– Hastalıktan ari işletmelere ilave destek verilecek ve hastalıktan ari işletme sayısı artırılacak.

– Şap aşıları ikiden üç doza çıkarılacak, üçüncü aşının bedeli bakanlık tarafından karşılanacak.

– Buzağı kayıplarını azaltmak için 200 bin gebe sığır aşılanacak.

– Kuzu kayıplarını azaltmak için tüm küçükbaş hayvanlara koyun-keçi çiçek aşısı, yeni doğan yavrulara ise koyun-keçi vebası aşısı yapılacak. Bu aşıların bedellerini bakanlık karşılayacak.

– Siyah alaca ve Simental ırklarında genetik testlerle damızlık değerleri belirlenecek.

– TİGEM işletmeleri damızlık merkezi haline getirilecek. Et ve Süt Kurumu damızlık hayvanları aile işletmelerine uygun maliyetle dağıtacak.”

AK Parti’nin 21 yıllık iktidarında uyguladığı politikalarla hem hayvancılığı hem de karma yem üretimini ithalata bağımlı hale getirdiğini iddia eden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Son 14 yılda yapılan canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının Türkiye’ye maliyeti 11 milyar dolara ulaşmıştır.

Kırmızı et krizinin ithalat yoluyla çözülmesinin mümkün olmadığı, ithalatın et fiyatlarını düşürmek bir yana hayvancılığın gerilemesine neden olduğu ortaya çıkmıştır.

Günümüzde ithalat üretim açığını kapatmanın bir yolu haline gelmiştir. İzlenen yolun çıkmaz sokak olduğu anlaşılmış olmalı ki yeni yol haritası ile bu çıkmaz aşılmaya çalışılmaktadır.” ifadesini kullandı.

Açıklanan bu yol haritasının somut hedefleri olmadığını vurgulayan Sarıbal, Kurban Bayramı’nın bitmesini takiben; hayvancılığın durumuna ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Bakanlığınız bu Kurban Bayramı’nda Et ve Süt Kurumu üzerinden herhangi bir cemaat, vakıf ya da benzeri bir yapıya toplu ithal kurbanlık hayvan temininde bulunmuş mudur?

Mayıs ayı ve Haziran’ın ilk haftaları için kırmızı et ithalat miktarı nedir, bu ithalatın Nisan verilerine göre oran ne olmuştur?

Ülke genelinde kurban pazarlarına ne kadar hayvan, hangi ülkelerden hangi illere götürülmüş, bunların ne kadarı geri dönmüş, ne kadarı kasaba verilmiş, ne kadarı ise bakanlıkça ne bedelle satın alınmıştır?

Bu bayramda kaç büyükbaş, kaç küçükbaş kurban satılmış, kaç kurban kesilmiştir?

İllere göre kurban fiyatları ne olmuştur?

İthal hayvan fiyatlarında yıllara göre fiyat artış oran ne olmuştur?

Kurban Bayramı özelince kaç noktada, kaç veteriner görevlendirilmiştir?

Kurbanlık hayvanlarda bu sene tespit edilen şap ve tüberküloz sayısı ne olmuştur?

Et ithal edil(e)memesi durumunda, ülkenin bu konuda kendi kaynakları ne durumdadır? Et ve Süt Kurumu’nun et ithalatından Kurban Bayramı özelinde kâr oranı, kazancı ne olmuştur?”

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Genel

BÜYÜKŞEHİR’DEN KIRSALA EKİPMAN DESTEĞİ

Bursa’da kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla üreticiyi her alanda destekleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, HAGEL aracılığıyla Orhangazi Belediyesi’ne birer adet diskaro makinesi, zeytin eleme makinesi, taraklı zeytin toplama makinesi, zeytin toplama filesi, zeytin kasaları ve 2 adet salça makinesini teslim etti.

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla fidan ve tohum temininden sulama borusu üretimine, ekipman desteğinden ürünlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilere katkı sunan Büyükşehir Belediyesi, son olarak Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) aracılığıyla Orhangazi ilçesine yaklaşık 500 bin TL değerinde ekipman desteğinde bulundu. Birer adet diskaro makinesi, zeytin eleme makinesi, taraklı zeytin toplama makinesi, zeytin toplama filesi, zeytin kasaları ve 2 adet salça makinesinin teslim edildiği programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Büyükşehir Belediyesi ve HAGEL yöneticileri katıldı.

“Çiftçimiz mutlu olursa biz de mutlu oluruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, HAGEL aracılığıyla alınan ekipmanları çiftçilerin hizmetine sunmak üzere Orhangazi Belediyesi’ne teslim ettiklerini söyledi. Orhangazi’de tarımın önemli olduğunu hatırlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Başta zeytincilik olmak üzere birçok tarım ürünü Orhangazi’de yetiştiriliyor. Göreve geldikten sonra çiftçiye destek olduk. Sorunlarını çözmeye ve ihtiyaçlarına karşılık vermeye çalıştık. Bu süreci ara vermeden sürdürüyoruz. Çiftçimiz bol ürün üretirse hem köyden kente göç etmeyecek hem de yaşam standardı yükselecektir. Çiftçimiz mutlu olursa biz de mutlu oluruz. Tarımda çalışan tüm hemşehrilerimizin yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ve HAGEL encümen üyelerinin oluruyla yaklaşık 500 bin TL değerinde ekipman desteğinde bulunulduğunu dile getirdi. Tarım için yapılan destekten ötürü Başkan Mustafa Bozbey’e ve HAGEL’e teşekkür eden Aydın, “Orhangazi Tarım A.Ş. olarak zeytin ve zeytin türevleri konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Çiftçimize ne kadar destekte bulunabilirsek faydasının da o kadar çok olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda ürün çeşitlendirmesini sağlamayı ve verimli üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece hem çiftçimizin önünü açmak hem de daha ucuz ürün sunmak istiyoruz. Destek konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Continue Reading

Genel

İRFAN MELEN YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADI

Karacabey’in tecrübeli kuaförlerinden İrfan Melen, 2005 yılından bu yana Drama Mahallesi İş Bankası yanında hizmet veriyordu. Meslekte 38. yılını dolduran Melen, Tabaklar Mahallesi 75. Sokak’taki yeni yerine taşındı. İlçede daha önce ‘Kuyumcu İsmail Çekici’ olarak bilinen mekanı restore eden İrfan Melen, yenilenen yüzüyle ‘Kuaförüm İrfan Melen’ adı altında faaliyetine start verdi.

Yeni ve yenilenen işyerinde hizmete başlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden İrfan Melen, “Her zaman olduğu gibi en iyisini sunmaya devam edeceğiz. Kuaförlük her şeyden önce hijyen gerektirir, özen gerektirir, özveri gerektirir.” şeklinde konuştu. Melen, yeni işyerinde en kaliteli hizmeti sunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

İlçe Müftüsü Abdullah Karaca’nın duaları sonrası Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, CHP İlçe Başkanı Mustafa Utku, Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Adem Tosun, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı İlhami Kösem yeni işyerinin açılış kurdelesini kesti. Açılışa ayrıca çok sayıda Karacabeyli de katıldı.

Continue Reading

Genel

HİSARCIKLIOĞLU, TÜRKİYE’NİN İLK TARIM LİSESİNİ ZİYARET ETTİ

Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme çabalarının bir simgesi olarak Sultan II. Abdülhamid Han tarafından 1891 yılında kurulan Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ağırladı.

Bursa Ticaret Borsası’nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Hamidiye Ziraat Mektebi’nde düzenlenen programa, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Bursa Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu, okulun eski mezunlarından AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kahya, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Sezer, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Bursa Ticaret Borsası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ilçe ve çevre illerden gelen oda-borsa başkanları, TOBB Kadın ve Genç Girişimciler İcra Komitesi Üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Bursaspor Yörsan Basketbol Kulübü Başkanı Sezer Sezgin, eski mezunlar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“134 yıldır ülke çiftçisine rehberlik ediyoruz”

Programın açılışında konuşan Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Cihan, okulun kurulduğu günden bu yana ülke tarımına ve çiftçisine hizmet etmeyi sürdüğünü ifade etti. 430 dönümlük bir arazi üzerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüttüklerini belirten Cihan, “Okulumuzda tarım, gıda teknolojileri, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ile yiyecek-içecek hizmetleri alanlarında toplam 610 öğrenciye eğitim verilmektedir. Uygulamalı eğitim modeli sayesinde son yıllarda önemli bir ivme yakalayan okulumuzda, mezunlarımızın yüzde 52’si kendi alanlarında istihdam edilmiştir. Bursa Ticaret Borsası’nın desteği ve rehberliği ile özel sektör iş birlikleri sayesinde eğitim kalitesini sürekli artıran okulumuz, ülkemizin tarımsal kalkınmasına katkı sunmaya devam etmektedir” dedi.

“Hamidiye Ziraat Mektebi, Türk tarımının mihenk taşıdır”

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Hamidiye Ziraat Mektebi’nin TOBB, Millî Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ iş birliğiyle 2019 yılında yapılan protokol sayesinde ‘Proje Okulu’ statüsü kazanan tek tarım lisesi olduğunu vurguladı. Okulun 134 yıldır sadece Bursa için değil, Türk tarımı ve sanayisi için de bir mihenk taşı olmaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Matlı, “Bu okul yalnızca bir eğitim yuvası değil, geleceği şekillendirme projesidir. Bursa, tarım ve gıda sanayisinde öncü şehirlerden biri. Ancak yeşil dokumuzu yavaş yavaş kaybediyoruz. Katma değerli üretimi artırarak tarımda sürdürülebilirliği sağlamak zorundayız. Buradan mezun olan gençlerimizin hem kendi geleceklerini hem de Bursa’nın ve Türkiye’nin geleceğini inşa edecek bireyler olarak yetişmesi en büyük hedefimizdir. Toprağına, emeğine, bilgisine ve kültürüne sahip çıkan bireyler, Bursa’yı ve Türkiye’yi daha güçlü bir konuma taşıyacaktır” dedi.

Tarımın geleceği Bursa’da şekilleniyor

Hamidiye Ziraat Mektebi’nin tarım, hayvancılık ve gıda teknolojisi gibi alanlarda yetiştirdiği nitelikli bireyler ile Bursa’yı gıda sanayisinde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri haline getirdiğini belirten Başkan Özer Matlı, geçmişte bu okulun öğrencilerinin farklı meslek hayalleri kurarken, bugün artık merkezi sınav sistemi ile öğrenci kabul eden tarımsal üretimin ve sektörün ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirdi. Bursa Ticaret Borsası olarak, okulun fiziki altyapısını yenilemekten teknolojik donanımı güçlendirmeye, burs desteğinden mentorluk programlarına kadar her alanda destek verdiklerini belirten Matlı, “Bugün birçok başarılı Bursalı gıda markasının temelleri bu okulda atılmıştır. Hamidiye Ziraat Mektebi, yalnızca bir okul değil, Bursa’nın geleceğe açılan kapılarından biridir. İnanıyoruz ki buradan mezun olan her genç, Türk tarımının, sanayisinin ve ticaretinin birer yıldızı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu: “Hamidiye Ziraat Mektebi örnek bir eğitim yuvası”

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, okulun yalnızca tarım eğitimiyle değil, aynı zamanda Türkiye’nin tarımsal geleceğine şekil veren, örnek gösterilen bir eğitim yuvası olduğunu söyledi. Hamidiye Ziraat Mektebi’nin, geniş bir yelpazeye yayılan eğitim programları ile öğrencileri geleceğe hazırladığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu köklü okul sadece eğitim alanında değil, inovasyon ve AR-GE faaliyetlerinde de öncü rol oynamaktadır. 9 faydalı model, 6 patent, 2 marka ve 2 tasarımla Türkiye’nin tarımsal ve teknolojik gelişimine önemli katkılar sunmaktadır. Bu okul aynı zamanda, girişimci bireyler yetiştirerek ülkemizin geleceğine büyük katkı sağlıyor. TOBB olarak bizim de misyonumuz yeni girişimciler yetiştirmek ve bu okulda bunu görmekten büyük gurur duyuyorum” dedi.

“Türkiye’de tarım lisesine sahip çıkan tek borsa Bursa Ticaret Borsası”

Bursa Ticaret Borsası’nın Türk tarımı ve eğitimi için üstlendiği öncü rolü vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 134 borsa içinde tarım meslek lisesine sahip çıkan ilk ve tek borsa olan Bursa Ticaret Borsası’nın, bu alanda örnek bir başarı hikayesi yazdığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Bursa Ticaret Borsası sadece Bursa’nın değil, ülkemizin tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesine öncülük etmiş, tarım ve hayvancılığın modern, verimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu başarı, 100 yılı aşkın köklü tarihinin bir yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Gider’den Hamidiye’ye Övgü

Hamidiye Ziraat Mektebi’nin eski mezunlarından AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, okulun köklü geçmişine vurgu yaparak, tarım eğitiminde önemli bir rol oynadığını belirtti. Müfredat ve bölümlerindeki yeniliklerle nitelikli insan kaynağı yetiştirdiğini ifade eden Gider, restorasyon çalışmaları ve açılan yeni bölümlerle eğitimde büyük bir dönüşüm sağlandığını görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Osmanlı döneminden kalan kütüphanenin korunup tasnif edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Gider, okulun daha da ileriye taşınacağına inandığını belirterek Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve Okul Müdürü Ali Cihan başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından program TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve protokol üyelerinin, okulun eski mezunlarına anı belgesi ve hediye takdimiyle sonra erdi.

Continue Reading

Trending