Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ahilik Haftası kapsamında dün anlamlı programa imza attı. Ahilik kavramının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen etkinlikte, bu ülkede alın teriyle çalışan tüm esnaf ve zanaatkârların kültürel mirasa önemli katkı sağladıkları vurgulandı.
Programa Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Kılıç’ın yanı sıra, CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, Karacabey İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ebru Kaya, İlçe Müftüsü Abdullah Karaca, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü S. Ayhan Sağlam, esnaf odası başkanları, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alan Şefi Erol Gebece, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında, “Günümüz ahiliğin çekirdeğini Mesleki Eğitim Merkezleri ile Mesleki Teknik Anadolu Liseleri oluşturmaktadır.” dedi.
Gebece, şunları kaydetti: “Ahilik, Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemleriyle Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf örgütüdür. Ahi adının ‘kardeşim’ anlamına gelen Arapça ‘ahi’ ya da ‘eli açık’ anlamına gelen Türkçe ‘akı’ sözcüğünden geldiği sanılmaktadır. Ahi teşkilatının kökenine yönelik çok sayıda görüş vardır. Bunlardan en çok kabul göreni; 13. yüzyılda yaşayan Ahi Evran’ın, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden, esnaf ve zanaatkârları bir araya toplayarak örgütlemesidir. Ahi Evran’a göre Ahiliğe girenlerin mutlaka bir zanaat sahibi olması gerekir.
Ahi, önce kendisine çeki düzen vermelidir ki; inandırıcı olsun, hizmet edebilsin. Bu bağlamda Ahi, şöyle nitelendirilmektedir: “Huyları güzel olan, zekâtını veren, anne ve babasına ihsanda ve itaatte bulunan, komşusunu ağırlayan, eline geçeni veren, işlerini güzelleştiren, sözlerinde doğru olan, amellerini en güzel bir hale getirmeye çalışan, ahdi koruyan, sevgiye riayet eden, yalanı ve riyayı atan, helal kazanca koyulan, haramı bırakan, halka ihsan eden, zulmedeni bağışlayan, kötülük edene iyilik eden, hakikate giren, kardeşlerinin haklarını eda eden, komşularına karşı müsamahada bulunan, onlardan uzak olanı soran, hastayı ziyaret edip halini, hatırını soruşturan kişidir.”
Ahiliğin temel kuralı alın teriyle geçinmektir. Yardımlaşma ve toplum düzenini koruma ilkeleridir. Ahiler, satın alma işlerinde birlikte davranır, kazançlarının bir bölümünü paylaşırlar. Bozuk veya hatalı mal satmazlar. Meslek kurallarına uymayan üyeler, yalnızca teşkilattan çıkarılmakla kalmaz, mesleklerini bulundukları bölgede bir daha yapamazlar. Meslekte yükselmek usta-çırak ilişkisiyle olur. Ahi teşkilatının üyeleri, eğitimli kişilerden veya bulundukları yerdeki kadılardan okuma, yazma, müzik, tezhip, hat gibi genel kültür dersleri alırlar.
Zaman içinde değişime uğrayan Ahi teşkilatı, 17. yüzyılda loncalara dönüşmeye başladı. Osmanlı Devleti’nin gerileme döneminde tümüyle dağılarak loncaların içinde kayboldu. Daha sonra az sayıda kalan Ahi teşkilatları, 1925’te kapatıldı. Bununla birlikte Ahilerin ticaretle ilgili kural ve ideallerinin etkisi, kooperatif, sigorta ve bankacılık sistemleri gibi alanlarda günümüze kadar sürdü. Kırsal bölgelerde hala görülen imece gibi adetlerde de Ahiliğin günümüze kadar gelen etkisini görmek mümkündür. Ahilik, Türk illerinde yayılmış bulunan “mesleki” karakterli kurumlardır. Bu birlikler, başta mensupları olmak üzere, insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma kurmaya çalışmışlardır.”
Daha sonra Metal Teknolojisi Alan Şefi Erol Kösa, ahilik geleneği hakkında konukları bilgilendirdi. Mesleki anlamda herhangi bir araç-gerecin nasıl şekillendiğini güzel bir dille anlatan Kösa, bu noktada çırak, kalfa ve usta kavramları ilişkisine de dikkat çekti. Erol Kösa daha sonra ‘Şad Töreni’ kapsamında temsili olarak usta olmaya hak kazanan 11. Sınıf Makine Bölümü Öğrencisi Onur Duran’a ustalık kıyafetini giydirdi.
Ardından okulda düzenlenen ‘Ahilik’ konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren Umut Tayfur ve Umut Aydın isimli öğrenciler eserlerini seslendirirken, Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Kılıç tarafından da ödüllendirildi.
Programın sonuna doğru Karacabey Belediyesi’nin katkılarıyla sahne alan Mehter Takımı gösterisi izleyenlerden büyük beğeni topladı. Mehter Takımı gösterisi sonrası Ahilik Haftası kapsamında öğrencilerin başarıyla hazırlayıp sergilediği mesleki çalışmalar, protokol tarafından ilgiyle ziyaret edildi.
Anlamlı program, Ahilik Lokması ikramı ile sona erdi.